Plenković upravo: ‘Nema dileme, dron je bio naoružan. Pronašli smo upaljač, pronašli smo gelere’

Plenković upravo: ‘Nema dileme, dron je bio naoružan. Pronašli smo upaljač, pronašli smo gelere’

Premijer Andrej Plenković danas je nakon sastanka s oporbenim strankama održao konferenciju za medije u Banskim dvorima. Posebna točka bila je rasprava o prošlotjednom padu drona na Zagreb., prenosi TELEGRAM

“Predstavnicima oporbe prenijeli smo pouzdanu informaciju za koju sada možemo reći da je provjerena: da je letjelica nesumnjivo bila naoružana, da je došlo do eksplozije i da je najvjerojatnije bila riječ o aviobombi. Pronađen je upaljač, pronađeni su geleri”, rekao je premijer.

Kazao je da će detalji biti objavljeni kada završi istraga. Dodao je da je letjelica, koja je inače predviđena za izviđanje, u ovom slučaju bila naoružana. Plenković je podsjetio i da je bio u NATO bazi u Torrejonu te da je utvrđeno da je letjelica prvi put uočena u Rumunjskoj, a potom i u mađarskom zračnom prostoru. “Oni koji se time bave letjelicu na radarima nisu doživjeli kao opasnost. To je vrlo teško uočiti. Za nas je važno napomenuti da je ona došla iz savezničkih zemalja”, kazao je.

Znamo gdje je letjelica uočena, ne i otkuda je lansirana

Kazao je da vjeruje kako su danas kolegama iz oporbe prenijeli važne informacije kao i da su ponudili da se ovakvi sastanci održavaju onda kada se procijeni da je potrebno informirati se na takav način. “Moj je dojam da su oni bili zadovoljni. Prema tome što više odgovornog ponašanja i politike koja je na pravoj strani povijesti”, rekao je.

Potom su krenula pitanja medija, prvo znamo li otkuda je letjelica poletjela. “Mi znamo točku u kojoj je prvi puta uočena, to je bilo na rumunjskim radarima. Ali, trenutak u kojemu je uočen ne znači da je on s te lokacije lansiran. Odgovor u ovom trenutku nemamo”, rekao je. Ponovio je da znamo gdje je i kada letjelica prvi puta uočena, ali ne i otkuda je lansirana.

‘Eksplozija se dogodila u tlu i to na dubini od nekoliko metara’

Novinari su pitali i koliko je kilograma imala bomba, s obzirom na to da je ministar Banožić rekao da je imala 120 kilograma. No, istaknuli su novinari, tu je čudno to što, primjerice, nijedno staklo na studentskom domu nije puklo. “Eksplozija se dogodila u tlu i to na dubini od nekoliko metara”, rekao je premijer. Kazao je da će stručnjaci objasniti zašto do veće štete nije došlo te dodao da znaju kako je povoljna okolnost ta da je pala na zemlju.

“Nitko nije rekao da je imala 120 kilograma eksploziva, to je njezina ukupna težina. Ako je to to, ona bi trebala imati oko 45 kilograma eksploziva. Nije ni to malo, govorim to zbog ozbiljnosti situacije”, kazao je.