Zbog eura čak 78 zakonskih izmjena

Zbog eura čak 78 zakonskih izmjena

Nakon sjednice Savjeta Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) održane početkom tjedna, priopćeno je kako je, između ostalog, razmatran tijek aktualnih zakonodavnih priprema za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, utjecaj uvođenja eura na poziciju solventnosti društava za osiguranje, primjenu direktive EU-a koja određuje pravila određivanja troškova i naknada kod ulaganja u alternativne i otvorene investicijske fondove, kao i druge aktualnosti koje u pogledu razvoja financijskog tržišta i prava potrošača stižu iz Europske unije. Javlja GLAS SLAVONIJE

Nakon intenzivne pripreme Nacrta prijedloga Zakona o uvođenju eura u prošloj godini i javne rasprave početkom ove godine, očekuje se da će Vlada RH uputiti konačni prijedlog Zakona Hrvatskom saboru u travnju na drugo čitanje, a u slučaju da Vijeće EU-a u srpnju donese odluku o ulasku Hrvatske u europodručje i utvrdi fiksni tečaj konverzije, 5. rujna nastupit će obveza dvojnog iskazivanja cijena. U planu je identificirano još 78 zakonskih prijedloga koji će se mijenjati isključivo ili djelomično zbog eura.

Savjetu su također predstavljeni rezultati tržišnih vježbi procjene utjecaja uvođenja eura koje su po Hanfinim uputama i metodološkom pristupu društva za osiguranje provela 2020. i 2021. godine. Naime, zbog uvođenja eura osiguravatelji će trebati provesti prilagodbu metodološkog pristupa za izračun SCR-a (omjera prihvatljivih vlastitih sredstava i potrebnog solventnog kapitala). To znači da će uzeti u obzir pretpostavke europodručja koje su u mnogočemu različite od pretpostavki koje društva za osiguranje trenutačno koriste, a sama promjena pretpostavki reflektirat će se na vlastita sredstva osiguratelja, kao i na potreban solventni kapital.

Tržišne vježbe dale su očekivane rezultate koji upućuju na to da će uvođenje eura sniziti omjer solventnosti društava za osiguranje. Hanfa će tijekom godine pojačano pratiti solventne pozicije društava za osiguranje na tromjesečnoj osnovi te razinu tehničkih pričuva, sredstava i potrebnog solventnog kapitala. Društva za osiguranje kod kojih se očekuje da će biti značajnije pogođena prijelazom na euro već su definirala plan mjera poboljšanja solventne pozicije tijekom godine pa će u fokusu Hanfe biti i izvršavanje mjera poboljšanja njihove solventne pozicije.

Na Savjetu su predstavljene i aktualnosti sa Zagrebačke burze, koje ukazuju na povećane troškove zbog uvođenja eura za njezine članice, te prve reakcije tržišta na početak rada namira transakcija CCP-a. Prema prvim mišljenjima članica, novi sustav implementiran je bez većih problema, ali tek proširenjem usluge na primjerice posudbu vrijednosnih papira i povećanje volumena trgovanja dionicama na domaćem tržištu ostvarit će svoje pune kapacitete. Godina će za Burzu i njezine članove biti izrazito zahtjevna s organizacijskog i financijskog aspekta. D. Kuštro Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA