Ostojić: “Nije se primjetilo nešto što je za metar kraće od F-16. Što da je bio napad?”

Ostojić: “Nije se primjetilo nešto što je za metar kraće od F-16. Što da je bio napad?”

Ranko Ostojić (SDP), bivši ministar unutarnjih poslova, bio je gost N1 Studija uživo, gdje je govorio o sigurnosnim pitanjima u Hrvatskoj i humanitarnoj krizi zbog vala izbjeglica iz ratom pogođene Ukrajine.

Govoreći o padu letjelice, ukazao je kao poseban problem krizno komuniciranje koje je uslijedilo nakon tog događaja.

“Iznenađen sam situacijom u kojoj bilo tko daje bilo koju informaciju prije nego što bude gotova zaista ozbiljna istraga. Poluinformacije stvaraju dodatnu konfuziju. Koliko kilograma je bilo eksploziva, je li bilo oružje ili ne, jedno govori NATO, drugo ministar, treće stručnjaci, to stvara konfuziju, a onda nervozu i strah kod građana”, kazao je Ostojić.

“Sati koji su prošli od prve informacije, činjenica da nemate nikakve dokaze, nije važno govori li to predsjednik države ili anonimni analitičar. Ne možete igrati na kartu sreće. Nama se sada dogodilo da nam kažu da je to bio odbljesak koji se nije mogao prepoznati kao raketa. A što bi bilo da je to doista bila raketa? Zemlja mora biti pripremljena na ovakve stvari”, dodao je.

Smatra da je ovim incidentom NATO dobio jednu ozbiljnu pljusku.

“Nije se primjetilo nešto što je za metar kraće od F-16. Nitko nema odgovora što bi bilo da je to bila napadačka raketa”, ukazao je Ostojić.

Prelete savezničkih aviona vidi kao svojevrsno priznavanje greške, ali dodaje i da je to Plenković iskoristio kao PR da skrene pažnju.

“Ovo je dobra prilika za premijera kako da makne pažnju s afera u Vladi. Otvarajući nove probleme prikriva pravu bombu u Banskim dvorima – ministri su u zatvoru, a drugima se podižu optužnice”, rekao je Ostojić.

Kaže da se ne želi uplitati u konflikt premijera i predsjednika RH, ali da bi odgovorni političari trebali stati na loptu, pogotovo u kriznim situacijama.

“Mogu učiti od komičara, predsjednika Zelenskog, koji nije imao nikakvo iskustvo, a danas je ozbiljan političar. Odbijao je ići u vojsku, a danas je vojni lider”, rekao je.

Humanitarna kriza

Osvrćući se na reakciju Europske unije na val izbjeglica iz Ukrajine, kazao je:

“Nažalost radi se o čistoj diskriminaciji. Ali neka EU učini bar danas ono što je trebala učiniti 2015. godine. Ovaj put je ispravno postupila.”

Upozorava i da zbrinjavanje migranata predstavlja ozbiljne troškove o kojima Hrvatska mora voditi računa.

“Treba biti svjestan da takav broj ljudi predstavlja odgovornost – pravo na rad, uključivanje djece u školu… To je ozbiljan posao. Treba hitno postaviti Centar za prihvat izbjeglica”, dodao je.