Mateša: Dogodila se jedinstvena reakcija svijeta sporta

Mateša: Dogodila se jedinstvena reakcija svijeta sporta

Ukrajinsko-ruska kriza prelijeva se na sve segmente društva, pa tako i sport. Ivana Vilović i Branimir Farkaš u “Dobro jutro, Hrvatska” razgovarali su s predsjednikom Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatkom Matešom o utjecaju ruske agresije na Ukrajinu na sport i olimpizam. Javlja HRTV

Posljedice za Rusiju i Bjelorusiju su višestruke, svi su njihovi sportaši isključeni iz međunarodnih natjecanja, u gotovo unisonoj reakciji svijeta na agresiju na Ukrajinu, koja je presedan jer je pravilo da se u tijeku Olimpijskih igara ne ratuje.

– Otkazana su i sva natjecanja koja su dodijeljena Rusiji i Bjelorusiji. Neka imaju značajni financijski moment, npr. otkazivanje utrke Formule 1 u Rusiji ili finale Lige prvaka. To je nešto što je bilo posebno uočljivo. Dogodila se jedinstvena reakcija svijeta sporta, šalje se snažna poruka Rusiji da je agresija nedopustiva, i napad na suverenu zemlju je nedopustiv. Ali i civilizacijski, vidimo što se događa u Ukrajini danas, rekao je Mateša.

Bilo je, nažalost, sličnih stvari u prošlosti, istaknuo je Mateša, a sada je Rusiji dano na znanje da je takvo ponašanje neprihvatljivo.

– Jedinstven stav je sada imala Europa, nitko nije odstupao. Teško je govoriti o budućnosti i koliko će to trajati. Vidjet ćemo hoće li se i kada ublažiti ta odluka, rekao je Mateša.

Predsjednik HOO-a rekao je da bi moralo doći do mirovnog dogovora i povlačenja ruskih snaga iz Ukrajine kako bi se prekinule sankcije.

– Mislim da će to dulje vrijeme trajati u svijetu sporta.

Jesu li ruski sportaši na nekin način zakinuti?

– To je izuzetno često pitanje i prisutna teorija o odgovornosti sportaša za takve politički neprihvatljive poteze. Svi dijele odgovornost za to što se događa kod teškog kršenja ljudskih prava i civilizacijskih dosega kao što je agresija i dijele sudbinu zemlje koje rade. S ljudske strane, da, neki će sportaši biti oštećeni i neće moći postići sportske rezultate kao u normalnim okolnostima, ali ne dolazi u obzir popuštanje u takvim slučajevima, zaključio je Mateša. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA