Hrvatskoj poljoprivredi potrebne snažne investicije u preradbene kapacitete, opremu i digitalizaciju

Hrvatskoj poljoprivredi potrebne snažne investicije u preradbene kapacitete, opremu i digitalizaciju


MLADEN JAKOPOVIĆ PONOVNO IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA HPK Javlja GLAS SLAVONIJE

Krovno udruženje hrvatskih poljoprivrednika Hrvatsku poljoprivrednu komoru (HPK) u iduće četiri godine vodit će dosadašnji predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović. Novi saziv skupštine HPK-a (nazočno bilo 57 od 62 ukupno izabrana delegata), izabrao je 15. ožujka 2022. godine na izbornoj skupštini novog predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore.

Prijava kandidatura za izbor predsjednika HPK provodila se od 1. do 8. ožujka 2022. godine, a u roku koje je odredilo Povjerenstvo za provođenje izbora pristigle su tri prijave. Za predsjednika su se kandidirali dosadašnji predsjednik Mladen Jakopović iz Varaždinske županije, Mato Brlošić iz Osječko-baranjske županije te Miško Šklempe, poljoprivrednik iz Sisačko-moslavačke županije.

Članove skupštine HPK na početku je pozdravila ministrica poljoprivreda Marija Vučković, koja je istaknula kako je Ministarstvu poljoprivrede i Vladi RH od izuzetne važnosti da Hrvatska ima snažnu, neovisnu i dobro organiziranu Hrvatsku poljoprivrednu komoru, s čijim će se predstavnicima zajednički kreirati svi budući strateški ciljevi za hrvatsku poljoprivredu.

“Raduje me što u novom sastavu HPK vidim mnogo mladih poljoprivrednika, a posebno mi sigurnost i vjeru daje i to što je među novim članovima vaše skupštine sada i dosta poljoprivrednica, što je dobar trend. Poljoprivreda je za Hrvatsku strateška djelatnost, a vjerujem da ćemo i dalje dobro surađivati, jer smo i u zadnje dvije i pol godine zajedno uspjeli donijeti strategiju poljoprivrede do 2030. godine te Strateški plan za novo Programsko razdoblje ZPP-a. Trenutačno se nalazimo u vrlo izazovnim vremenima za poljoprivredu, zbog čega je važno da još snažnije surađujemo, razmjenjujemo informacije i analize te zajednički radimo na povećanju proizvodnje, kako vrijednosti tako i količina, poticanju da sve više mladih uđe u poljoprivrednu djelatnost te da opskrba stanovništva kvalitetnom hranom bude sigurna i dostupna”, naglasila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

“HPK će se u idućem mandatu, koji ste mi povjerili, boriti za bolju i modernu poljoprivredu, jer je budućnost poljoprivrede u našim rukama. Hrvatskoj su potrebne snažne investicije u poljoprivredu i preradu. Hrvatska kasni za brojnim članicama EU-a jer smo naknadno ušli na zajedničko tržište, a niska razina investicija uvjetovalo je da je hrvatska poljoprivreda na 30 posto produktivnosti EU-a. Ova sadašnja situacija koju imamo u Europi od nas zahtijeva da Hrvatska osigura prehrambenu suverenost i sigurnost, a za to su nam potrebne snažne investicije u preradbene kapacitete, digitalizaciju, nabavu moderne opreme i podizanje razine produktivnosti i konkurentnosti na svim razinama. Kroz Strateški plan pametnim planiranjem potrebno je sve investicijske mjere usmjeriti na sektore koji mogu biti poluga budućem razvoju i dostizanju cilja o podizanju vrijednosti poljoprivredne proizvodnje na 30 milijardi kuna do 2022. godine”, kazao je, nakon što je izabran Jakopović. Jakopović je nazočnim članovima skupštine HPK u svom programu, između ostaloga, najavio i zalaganje za snažniju promociju domaćih proizvoda, poticanje udruživanja poljoprivrednika i okretanje izvozu, kao i snažniju prisutnost HPK na terenu među poljoprivrednicima.Z.Rupčić Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA