Banožić: Uskoro ćemo projektil koji je bio unutar drona pokazati javnosti…

Banožić: Uskoro ćemo projektil koji je bio unutar drona pokazati javnosti…

Ministar obrane Mario Banožić se, u vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu, susreo sa zapovjednikom 31. borbenog krila AVIANO brigadnim generalom Jasonom Baileyem.

U pratnji ministra obrane bio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec sa suradnicima.

Snaga preleta daje sigurnost građanima i ona situacija koju smo imali u četvrtak, kada je doletio dron opremljen određenom bombom bila je jedna naučena lekcija za sustav NATO-članica, Rumunjske i Mađarske, na koji način držati sustav u pripravnosti i da je rat u Ukrajini sasvim blizu nas, rekao je Banožić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Banožić se osvrnuo na izjavu ukrajinskog ministra obrane, Oleksija Reznikova, koji je rekao da Ukrajina nije lansirala dron prema Hrvatskoj.

“Ono što je ministar rekao je ono što pokušavamo saznati. Definitivno je da pokušavamo saznati da je dron došao s ukrajinskog teritorija, ali tko ga je poslao je ono što će utvrditi istraga”, rekao je Banožić.

Imamo oko 95 posto toga projektila koji se nalazi unutar same letjelice, uskoro ćemo ga pokazati javnosti. Postupak vodi Državno odvjetništvo. Svi pirotehničari i kriminalisti koji su radili na toj lokaciji, imaju preliminarna istraživanja i kako se ona budu potvrđivala, tako će izlaziti u javnost, rekao je Banožić.

Spomenuo je i posjet premijera Andreja Plenkovića Španjolskoj. “Sve što možemo potvrditi je da je na radarskom sustavu RH taj objekt bio manje od 7 minuta i da je uistinu bilo kakva reakcija bila nemoguća i u tome se traži fokus ove istrage, da ovo bude naučena lekcija, što se dogodilo u Mađarskoj i Rumunjskoj, s ciljem da se to više ne dogodi”, rekao je Banožić.

“Kad su se postavila pitanja vezano uz reakciju Hrvatske vojske, rečeno je da naša protuzračna obrana ima određena ograničenja, što se tiče djelovanja po noći”, rekao je ministar, dodavši da će se tražiti podrška, ali i iznalaziti načini kako ojačati protuzračnu obranu, piše N1.