Tomašević: Farma svinja na Jakuševcu se mora zatvoriti! Poljoprivrednici: Prvo vi maknite smeće

Tomašević: Farma svinja na Jakuševcu se mora zatvoriti! Poljoprivrednici: Prvo vi maknite smeće

Pored smrada s odlagališta otpada, Jakuševčani se žale i na smrad svinja. U tom se naselju smjestila farma s nekoliko stotina grla svinja, krava i peradi. Iako je još prije 12 godina donesena naredba u kojoj stoji da se domaće životinje ne smiju držati u urbanom dijelu Zagreba, poljoprivrednik Josip koji živi preko puta odlagališta ima svinje, krave, pure i kokoši. Javlja ZAGREB INFO

“Da ih budu otpeljali na silu, pa neka voziju. Partizani su mom dedi čistili tavane pa nek i ovi očistiju, izgleda da drugo ne znaju”, kaže za RTL poljoprivrednik.

Matej Mišić, vijećnik Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb – Istok objašnjava da je pokojni gradonačelnik Milan Bandić produživao rok deset puta, a posljednji je bio do kraja 2020.godine. Upozorava da slijedom toga već 15 mjeseci određene osobe drže domaće životinje bez pravne osnove.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević kaže da se to mora riješiti.

“Što se tiče farma svinja to je nešto što se može sutra, ne može nego mora, sutra zatvoriti s obzirom da sada ugrožava na neki način kvalitetu života građana koji tamo žive. Ako se 38 farmi moglo zatvoriti, onda može i tih devet”, ističe.

S druge strane, poljoprivrednici tvrde da su neki već maknuli životinje jer su dobili izdašne svote za to, a drugima je nuđeno puno manje.

“Cijena goriva je 14 kuna, plavi dizel 9 i pol. Meni treba 10 tisuća kuna da ja krenem iz dvorišta da svu svoju mehanizaciju napunim sa naftom. Vele oni meni ratarstvo, evo i sad kaj raditi, kam krenuti”, pita se poljoprivrednik Ivica.

Objašnjavaju i da bi se prebacili na neku drugu djelatnost, ali ih koči svjetska kriza. Gradonačelniku Tomaševiću poručuju da kad on makne smeće s Jakuševca, maknut će i oni svoje svinje. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA