Teški optimizam na splitskoj Burzi rada! Oglašen je rekordan broj radnih mjesta, doznali smo koji poslodavaci traže najviše radnika i koje ‘prekvalifikacije‘ su na cijeni

Teški optimizam na splitskoj Burzi rada! Oglašen je rekordan broj radnih mjesta, doznali smo koji poslodavaci traže najviše radnika i koje ‘prekvalifikacije‘ su na cijeni

PIŠE ANA FRANIĆ

U posljednje vrijeme sve je više oglasa za posao na društvenim mrežama, ali i stranicama Zavoda za zapošljavanje. Ti oglasi su kao vjesnici da nam se približava nova turistička sezona. Polako se zahuktavaju pripreme i poslodavci popunjavaju poslovne križaljke. Javlja SLOBODNA DALMACIJA

Konobari, kuhari, radnici na recepciji, neki su od najtraženijih poslova, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji na burzi rada u kategoriji “Uslužna i ugostiteljska zanimanja” čak je 562 oglasa. 

– Tijekom prva dva mjeseca 2022. godine zaprimljeno je ukupno 7696 potreba za radnicima, što je 4621 ili 150,3 posto više u odnosu na 2021. godinu. Na sezonska radna mjesta odnosi se 2218 potreba, što je za 1513 ili 214,6 posto iskazanih potreba više u odnosu na prva dva mjeseca 2021. godine – objašnjava nam Jelena Gogić, predstojnica splitskog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

Dodaje, da u sezonskoj potražnji dominira djelatnost pružanja smještaja i pripreme hrane s 1593 prijavljenih potreba. Ukupno se najviše tražilo prodavača (1242), zatim konobara (642), dostavljača (467), kuhara (428), čistača (316), i tako dalje.

Radnike traže i neke od najvećih hotelskih grupacija u Splitu. Tako Hotel Radisson Blu Resort & Spa traži voditelj restorana, voditelja smjene restorana, barmena, konobara, sobarice, kuhara, pomoćnog kuhara, šefa smjene u kuhinji i pizza majstora. 

U 135 metara visokom tornju Westgatea, početkom srpnja otvorit će se AC Hotel by Marriott Split, a riječ je o prvom hrvatskom hotelu pod brendom jedne od najprestižnijih hotelskih grupacija na svijetu.

Hotel će zapošljavati preko 100 djelatnika i rukovodeća radna mjesta su već popunjena. Za preostala radna mjesta oglasi su trenutno plasirani na društvenim mrežama, a traže radnike na recepciji, u sektoru prodaje i financija, radnike u sektoru održavanja te barmene i konobare.

Hotel Le Méridien Lav također traži radnike, a neka od praznih mjesta su ona noćnog recepcionara, zaštitara, slastičara i pomoćnika za prtljagu. 

Na Zavodu za zapošljavanje krajem veljače, navodi nam Gogić, bilo je 24.832 nezaposlenih osoba što je za 4296 ili 17,7 posto manje u odnosu na veljaču 2021. godine. U ukupnom broju, nezaposlenih muškaraca je bilo 11.111 (44,7 posto), dok je žena bilo 13721 (55,3 posto)

Predstojnica splitskog ureda HZZ-a nam objašnjava da je prema stručnoj spremi najviše nezaposlenih sa srednjom stručnom spremom u trajanju od tri godine, njih 8607 (34,7 posto), zatim sa srednjom stručnom spremom u trajanju od četiri godine, njih 8324 (33,5 posto). S osnovnom školom nezaposleno je njih 3483 (14 posto), s fakultetom njih 2246 (9 posto), s višom stručnom spremom 2032 (8,2 posto), te bez škole njih 140 (0,6 posto).

No, uspiju li poslodavci pronaći radnike, odnosno odgovaraju li kadrovi prijavljeni na zavodu onima koji se traže, pitali smo Jelenu Gogić. 

– Poslodavci u većini slučajeva uspiju realizirati svoje potrebe za radnicima, može se reći da u 60 do 70 posto slučajeva uspiju pronaći potreban kadar. Ukoliko pak ne realiziraju svoje potrebe “domaćim kadrovima” okreću se ka zapošljavanju stranaca i podnošenju zahtjeva za izdavanje radnih dozvola – navodi nam Gogić.

Dodaje da Zavod za zapošljavanje, kao i svaku godinu, osposobljava radnike za zanimanja koja se na tržištu rada najviše traže i koja kronično nedostaju, s naglaskom na zanimanja u djelatnostima pružanja smještaja i pripreme hrane i pića.

– Interes nezaposlenih je veliki, tako je od početka godine na obrazovanje upućeno 80 vozača C i D kategorije, 18 na osposobljavanje za pisanje EU projekata, 111 nezaposlenih je upućeno na osposobljavanje za nadogradnju informatičkih vještina, 160 polaznika na tečaj  engleskog, talijanskog ili njemačkog jezika. Isto tako u pripremi je i osposobljavanje za 30 njegovateljica, 30 geronto domaćica i 20 masera – za kraj nam je kazala Gogić sa splitskog HZZ-a. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA