Plenkovića pitali strahuje li zbog vojne pomoći Ukrajini: ‘Vjerujem da smo na pravoj strani povijesti, zakona i morala’

Plenkovića pitali strahuje li zbog vojne pomoći Ukrajini: ‘Vjerujem da smo na pravoj strani povijesti, zakona i morala’

Premijer je NATO bazi u Španjolskoj dao izjavu za medije zajedno sa španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom

Premijer Andrej Plenković otpočeo je u srijedu jednodnevni posjet Španjolskoj gdje je ujutro posjetio vojnu bazu NATO saveza u mjestu Torrejón de Ardoz, udaljenom 20 kilometara sjeveroistočno od Madrida., prenosi RTL

Premijer je u Španjolskoj dao izjavu za medije zajedno sa španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom

Španjolski premijer kazao je o čemu je sve razgovarao s premijerom Plenkovićem, a jedna od tema bila je i pad drona na zagrebačkom Jarunu. 

Zatim se obratio premijer Plenković.

“Hrvatska je još pod dojmom incidenta koji se dogodio, kada je dron koji je nosi eksploziv pao u Zagreb. Letio je više od tisuću kilometara iz Ukrajine preko Rumunjske i Mađarske i srušio se u Hrvatskoj”, kazao je.

Plenković je kazao da se incident istražuje te da će o svemu obavijestiti međunarodne partnere.

Kazao je i da će se u narednim danima saznati o kakvom se tipu bespilotne letjelice radilo i koji je bio njen cilj.

“Dron je pao na zemljano tlo, nije bilo ozlijeđenih. Letjelica je mogla pasti i u bilo koji drugi europski grad i moramo biti na oprezu s obzirom na rusku invaziju na Ukrajinu”, kazao je.

Premijer je još jednom izrazio solidarnost s Ukrajinom.

“Pomažemo im po pitanju prihvata izbjeglica, humanitarnom i vojnom pomoći”, kazao je. 

Premijer je kazao i da cijeni političku podršku Španjolske, pogotovo što se tiče ulaska Hrvatske u Schengensku zonu.

“Nadamo se da ćemo sve odraditi u idućih nekoliko mjeseci kako bi imali širu reformu Schengena i to će biti važno postignuće mog drugog mandata”, kazao je Plenković.

Premijer je govorio o dobroj ekonomskoj suradnji Hrvatske i Španjolske, te je kazao da je Sancheza uputio i u situaciju na Zapadnom Balkanu i u BiH.

“Imamo snažnu političku i ekonomsku poveznicu s BiH, Hrvati su tamo konstituivan narod, voljeli bismo da izborni zakon bude takav da sva tri konstituivna naroda mogu birati svoje predstavnike”, kazao je te dodao da bi to bilo izvrsno za BiH s obzirom da se nalaze na putu prema EU.

Sanchezu i Plenkoviću postavljeno je pitanje boje li se mogućih reperkusija zbog vojne pomoći Ukrajini. 

Plenković je kazao da je Hrvatska jedna od EU zemalja koja vjeruje u europsku budućnost Ukrajine te da je o tome razgovarao i sa Sanchezom.

“Ne bojimo se, vjerujem da smo na pravoj strani povijesti, zakona i morala. Naš pristup će biti da učinimo sve što možemo, pogotovo sa sankcijama koje uvodimo kao EU prema Rusiji, kako bismo onemogućili agresiju”, kazao je premijer Plenković.

Sanchez je pak kazao da je bitna uloga NATO-a te da Vladimir Putin podcjenjuje odgovor Ukrajinaca i Ukrajine na rusku invaziju.

“Ako ste vidjeli što smo učinili na europskom i međunarodnom nivou, EU je bila otovrena za dijalog između Ukrajine i Rusije, europski diplomati uložili su velike napore, no Putin je iskoristio to vrijeme da napravi eskalaciju. Važno je da nastavimo sa sankcijama”, kazao je Sanchez. 

Plenković se osvrnuo i na posjet češkog, poljskog i slovenskog premijera Ukrajini. 

“To je jaka poruka solidarnosti ukrajinskoj vladi. Svaka inicijativa koja može pridonijeti miru i zaustaviti ubijanje civila u Ukrajini je više nego dobrodošla”, kazao je. 

Kazao je i da će se na razini EU razgovarati i razrješenju situacije u Ukrajini. Kazao je i da je Hrvatska devedesetih doživjela srpsku agresiju pod Miloševićevim režimo te da nitko nije vjerovao da će se na europskom tlu dogoditi rat poput onog u Hrvatskoj.

Premijer je komentirao je li u Španjolskoj saznao kakve konkretne informacije o padu drona u Zagrebu te mu je postavljeno pitanje o istupu predsjednika Milanovića koji je kazao da je jučerašnji “prelet aviona iznad Zagreba bio seljački”.

“Informacije koje sam dobio su iste kao one koje sam dobio u Hrvatskoj od naših institucija. Ovaj dron koji je bio naoružan s eksplozivom, što će još utvrditi naši stručnjaci, dokazuje da rumunjski i mađarski radari nisu prepoznali dron kao ozbiljnu prijetnju. Mislili su, zbog gustoće svih letova koji se događale u zračnom prostoru, da to nije nešto što je opasno. Jednom kada je ušao u hrvatski zračni prostor iz zemlje saveznice, ostao je u našem zračnom prostoru 6-7 minuta i pao u Zagrebu”, kazao je premijer.