Pandemija povećala digitalne kompetencije, ali ostavila posljedice na mentalno zdravlje

Pandemija povećala digitalne kompetencije, ali ostavila posljedice na mentalno zdravlje

U pandemiji povećalo se korištenje digitalne tehnologije na fakultetima, a povećale su se i digitalne kompetencije profesora. No, s druge strane svaki treći profesor smatra da je pandemija ostavila posljedice na njihovo mentalno zdravlje. Pokazalo je to istraživanje Agencije za znanost i visoko obrazovanje u kojem je sudjelovalo više od tisuću dvjesto visokoškolskih nastavnika. Javlja HRTV

Ema je studentica 4. godine računarstva. S kombinacijom nastave uživo i na daljinu susretala se i prije pandemije.

– Na našem fakultetu nije bila tolika razlika, jer smo već i prije imali određene načine provedbe provjera ili vježbi online, govori Ema Smolić, studentica, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb.

No, prelazak na nastavu na daljinu za neke studente ipak je bio stresan.

– S vremenom recimo da se ustabililo, malo je bilo stresno i draže nam je ovo uživo, rekla je Ana Hmeljnjak, studentica, Odjel za biologiju, Sveučilište J. J. Strossmayera, Osijek. 

Većina fakulteta vratila se nastavi uživo.

– Istraživanje je pokazalo da više od 70 posto nastavnika je zadovoljno načinom na koji su oni organizirali i izvodili nastavu u obliku predavanja, govori Željka Plužarić, suradnica na istraživanju, Agencija za znanost i visoko obrazovanje.

Također, pandemija je utjecala i na porast digitalnih vještina u visokom školstvu.   

Više od 80 posto nastavnika ocijenilo je da ima dobro ili vrlo dobro znanje iz primjene tehnologija e-učenja, a 30 posto nastavnika za e-učenje educiralo se online izvan Hrvatske. 

– Ovo istraživanje pokazuje da nastavnici trebaju podršku kako bi svoje kompetencije i dalje razvijali, naglasila je dr. sc.Vesna Dodiković-Jurković, zamjenica ravnatelja Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Više od 40 posto nastavnika primjećuje negativan utjecaj pandemije na njihovo mentalno zdravlje.  

– Istraživanje je pokazalo jednu zanimljivu činjenicu, a to je da oko 13 posto nastavnika planira se javiti za psihološku pomoć, rekla je prof. dr. sc.Nataša Jokić Begić, Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet, Zagreb.

Iako velik broj nastavnika smatra da je rad u pandemiji donio i neka pozitivna iskustva, nastava i kontakti uživo s kolegama i studentima ipak su nezamjenjivi. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA