REKORDNE CIJENE Gorivo poskupjelo, a jedna vrsta dizela probila plafon

REKORDNE CIJENE Gorivo poskupjelo, a jedna vrsta dizela probila plafon

Kako je i najavljeno, cijene goriva drastično su porasle u utorak, zbog čega je zabrinutost građana koji su jučer napravili ogromne redove na benzinskim postajama sasvim opravdana. Javlja ZAGREB INFO

Kako javlja stranica Cijenegoriva.info, dosadašnja cijena od 12.18 kuna po litri eurosupera 95 od danas iznosi 13 kuna, na benzinskim postajama Ine, Petrola, Croduxa, Lukoila i drugih distributera.

Uz to, litra osnovnog eurodizela sada iznosi 13.91 kunu (prije je bilo 12.51 kunu), dok su sa cijenom od 15 kuna za litru Premium dizelska goriva probila plafon.  Nešto je veći porast cijene kod osnovnog eurodizela, koji na većini postaja od danas stoji 13,91 kunu po litri, a bio je 12,51 kunu. Premium dizelska goriva probila su plafon od 15 kuna po litri (točnije, 15.3 kune za Inin eurodizel class plus te Lukoilov eurodizel ecto).

Sve u svemu, spremnik benzina od ponoći je poskupio za 41 kunu, a  dizel za 70 kuna.

Ni tražilica jeftinijeg goriva pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja ne donosi bolje vijesti.

Tako njihovi podaci pokazuju da Ina svoju takozvanu “stotku” nudi za 14.6 kuna, eurodizel class plus za 15.3 kune dok Eurosuper 95 class plus vrijedi 13.67 kuna (prije toga 12.72 kune).

Ista cijena za Eurosuper 95 class plus vrijedi i na Lukoilu.

U usporedbi s Inom, “stotka” na postaji Tifon malo je jeftinija i sada iznosi 13.93 kune. Crodux je “stotku” procijenio na 14.11 kuna, kao i Petrol.

Spriječen realni porast

Podsjetimo i kako je Vlada očekivala porast cijena goriva, te udar na džepove građana nastojala urediti dvama uredbama: one o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, te izmjenama Uredbe o trošarinama.

Tako je država fiksirala maržu trgovcima naftnih derivata za osnovni eurosuper i eurodizel, kao i na plavi dizel. Pirtom je i privremeno smanjila trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo.

Trenutno je ukupna marža za za benzinsko i dizelsko gorivo fiksirana na 75 lipa po litri za benzinsko i dizelsko gorivo, dok plavi dizel kotira na 50 lipa po litri.

Stavljen je i rok od 90 dana tijekom kojih je smanjena trošarina za dizelska i benzinska goriva. Za litru dizelskog goriva ona iznosi 20 lipa, a za litru bezolovnog motornog benzina, 40 lipa.

Vlada procjenjuje da će se ovim mjerama porast cijena zadržati u rasponu od 80 lipa do 1.20 kuna po litri, umjesto dvije kune po litri koliko bi iznosio realni tržišni porast. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA