Plenković pokazao slike tragova eksploziva: “Letjelica je bila naoružana”

Plenković pokazao slike tragova eksploziva: “Letjelica je bila naoružana”

Premijer Andrej Plenković nakon koalicijskog sastanka dao je izjavu te se pritom osvrnuo na obraćanje glavnog tajnika NATO-a, Jensa Stoltenberga.

Premijer se najprije osvrnuo na današnji posjet francuskom nosaču aviona.

“Razgovarali smo sa zapovjednikom. Tu je 7 brodova, uz francuske i američki i grški. Cilj njihvoog boravka ovdje je da sujdjeluju u operaciji NATO-a koja se zove Plemeniti štit u kojoj se štite članice NATO-a koje graniče s Ukrajinom. Za koju minutu će i iznad Zagreba preletjeli Rafalei zajedno s MIG-ovima. Njihov prelet je poruka i solidarnosti i sigurnosti. Riječ je o dogovru s predjsednikom Macronom, odmah u petak nakon što je u Zagrebu pala ova bespilotna letjelica. Dogovorili smo da će sutra u Zagreb stići i dva zrakoplova F-16 SAD-a, koji će ovdje boraviti koji dan i dati potporu sigurnosti RH. To je dokaz da je Hrvatska u tijesnoj komunikaciji sa svojim saveznicima”, rekao je.

Na koalicijskom sastanku su obavijestili partnere o padu letjelice i svemu što se dosad saznalo, kaže.

“Još jednom ću ponoviti da je ta letjelica bila naoružana. To znamo sada, to se nije znalo u četvrtak navečer, ali zna se sada”, rekao je i pokazao fotografije tragova eksploziva koji je pronađen. “Nadležne službe rade i radit će i dalje da pouzdano utvrde okojem se točno tipu bombe radi.

“Prema inofrmacijama vojske nikakvu obavijest nismo dobili prije nego je letjelica ušla u naš zračni prostor. Ono što se nastoji sada utvrditi je kako je i zašto uopće ta letjelica došla u Zagreb. To tek treba utvrditi istraga. Povrh toga, još jednom ću konstatirati, da u ovako ogromnom, ozbiljnom incidentu i jasnoj prijetnji za sigurnost, nitko nije poginuo i nitko nije čak ni ranjen”, kaže.

Rekao je i kako je jačanje protuzračne obrane proces koji traje.

Podsjećamo, Stoltenberg je govorio o letjelici koja se srušila na Zagreb.

“Istražujemo taj incident. Indikacije koje imamo sada o padu letjelice u Hrvatskoj – nije bilo napada. Zbog sve veće količine letjelica u zračnom prostoru postoji mogućnost za nesreće. Mi ćemo reagirati kad je to potrebno.”, prenosi N1.