Vlada uvodi ‘visoke standarde’, ministre osumnjičene za korupciju više neće štititi imunitet

Vlada uvodi ‘visoke standarde’, ministre osumnjičene za korupciju više neće štititi imunitet

Pozivajući se na “visoke standarde i integritet” kao navodne preduvjete za ulazak u Vladu, Ministarstvo pravosuđa predlaže da USKOK ubuduće provodi istrage i nalaže pritvaranje ministara i bez prethodnog odobrenja Vlade RH

Piše: Saša Paparella Javlja portal ZAGREBI HR

“Obzirom na visoke standarde i integritet koji su preduvjet za obnašanje dužnosti člana Vlade te s ciljem jačanja transparentnosti i odgovornosti izvršne vlasti u kontekstu borbe protiv korupcije, predlaže se ukidanje imuniteta za sva koruptivna kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti”, navodi se u obrazloženju prijedloga dopunjenog Zakona o Vladi upućenog u javno savjetovanje, po kojem će ubuduće protiv ministara osumnjičenih za korupciju USKOK moći otvoriti istragu i naložiti pritvaranje i bez prethodnog odobrenja Vlade RH. 

Za sva ona kaznena djela koja nisu povezana s korupcijom, članove vlade će se moći kazneno goniti bez pristanka kolega iz Vlade tek ako je za njih zapriječena zatvorska kazna veća od pet godina. A za sva ostala kaznena djela, ako nisu povezana s korupcijom, za pokretanje kaznenog postupka i dalje će se morati čekati da vlada eventualno skine imunitet osumnjičeniku.

Se se to događa neposredno nakon što je uhićen ministar graditeljstva Darko Horvat, te nakon to je skinut imunitet ministru rada Josipu Aladroviću za djelo gdje je zapriječena kazna do pet godina zatvora.

Kako je Ministarstvo uprave i pravosuđa obrazložilo u svom nacrtu konačnog prijedloga zakona, izmjene i dopune  Zakona o Vladi Republike Hrvatske “predlažu se s ciljem jačanja preventivnih anti-koruptivnih mehanizama uključujući i kroz usklađivanja s preporukama iz Izvješća V. evaluacijskog kruga GRECO-a (Skupina država protiv korupcije)”.

“Članovi Vlade od 5. kolovoza 1998.do danas u kontinuitetu ostvaruju zaštitu koja se sastoji u tome da se protiv člana Vlade, bez prethodnog odobrenja Vlade, ne može voditi kazneni postupak za vrijeme trajanja mandata zbog kaznenog djela za koje je zapriječena kazna zatvora do pet godina. Svrha ove odredbe, odnosno propisivanja ograničenog kazneno-procesnog imuniteta za članove Vlade, je osigurati minimum zaštite i omogućiti nesmetani rad Vlade. Takva zaštita ciljano je određena samo za ona kaznena djela za koja je propisana kazna zatvora do pet godina, odnosno ona koja se uvjetno rečeno mogu smatrati lakšim kaznenim djelima”, navodi se u prijedlogu. 

S vremenom se pristup promijenio, pa su izmjenama kaznenog zakonodavstva i usklađivanjem s međunarodni i europskim pravom od 1998. uvedena neka nova ili izmijenjena postojeća kaznena djela uključujući i tzv. koruptivna kaznena djela. Slijedom navedenog, u postojećem zakonodavnom okviru za neka od koruptivnih kaznenih djela propisana je kazna zatvora u trajanju do pet godina”, navodi se u obrazloženju. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA