Plenković: “Francuzi nam sad čuvaju nebo, sutra idem na njihov nosač u Jadranu”

Plenković: “Francuzi nam sad čuvaju nebo, sutra idem na njihov nosač u Jadranu”

Hrvatski premijer Andrej Plenković dao je izjavu medijima u središnjici HDZ-a nakon što je održan sastanak Predsjedništva te stranke. O situaciji s padom vojnog drona koji je stigao iz Ukrajine, suprotno mišljenju stručnjaka, kaže da je na dronu bila bomba.

– Provode se istrage i izvidi o tome što se dogodilo, rade svi od vojne policije do obavještajnih sustava. Dobili smo prve informacije o tome o kakvom se vojnom dronu radi. Da, točno je, ovo što je u najširem kontekstu kazao ministar Banožić. Na letjelici je bio eksploziv, neka vrsta bombe, otkrit će se točno koja. Najvažnije da nije bilo žrtava i da je važno utvrdi tko je lansirao letjelicu ka Hrvatskoj, je li lansiranje bilo namjerno ili ne. Odgovore tražimo s partnerima, saveznicima i drugim zemljama kroz čiji prostor je prošla – rekao je Andrej Plenković.

– Dan nakon pada razgovarao sam s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom koji je iskazao spremnost da nam francuski avioni pomognu u kontroli zračnog prostora – kazao je Plenković i otkrio da je nakon toga francuski zrakoplov Hawkeye nadletio naše nebo 12. ožujka, a poletio je s nosača aviona Charles de Gaulle koji je u Jadranu.

– To ću učiniti i sutra kada ću ja posjetiti nosač aviona Charles de Gaulle koji se nalazi u Jadranu, u blizini Dubrovnika – rekao je Plenković.

Dodao je da od nadležnnih službi čeka prijedloge za nadzor neba te podsjetio da smo već naručili Rafalae od Francuske koje sada čekamo i za koje se naši ljudi trebaju obučiti.

Komentirao je i reakciju predsjednika Zorana Milanovića na potencijalnu nabavu sustava Patriot. Kazao je da mu nije jasno kako je informacija o tom sustavu dospjela u medije. Tvrdi da to nije rekao ni on ni itko iz Vlade., prenosi morski.hr