Nakon privođenja radnice koja je snimala dogradonačelnika Ivoševića, društvenim mrežama se proširila snimka govora Marijane Puljak, rugaju joj se: U Saboru hvalite zviždače, u Splitu ih zatvarate!

Nakon privođenja radnice koja je snimala dogradonačelnika Ivoševića, društvenim mrežama se proširila snimka govora Marijane Puljak, rugaju joj se: U Saboru hvalite zviždače, u Splitu ih zatvarate!

Facebook stranica Dnevna doza splitskog reda sarkastično se osvrnula na dramu koja se posljednjih dana odvija u Javnoj ustanovi za upravljanje park šumom Marjan.

Slobodna Dalmacija objavila je, naime, ispovijest nekolicine bivših djelatnica ustanove koje su ostale bez posla, kao i audiosnimke zbog kojih je jedna od njih završila u policiji jer je, kako stoji u prijavi koja je privatno podnijeta protiv nje, neovlašteno snimala dogradonačelnika Bojana Ivoševića u službenim prostorijama.

Kako su nam kazali u policiji, djelatnica JU Marjan nije uhićena, ali je odvedena u službene prostorije, gdje je nakon razgovora postala osumnjičenica., piše slobodna dalmacija

Odvjetnik Anto Nobilo ustvrdio je kako u konkretnom slučaju nije počinjeno kazneno djelo jer se radi o javnom interesu te da nije bilo potrebe za ovakvim hitnim ponašanjem policije, jer nije bilo ugroze ničijeg života.

Iako zbog postupka privedena radnica Javne ustanove nije željela javno govoriti o tome, iz Ustanove koju tresu skandali cure informacije da djelatnici snimaju nadređene upravo zbog straha da će ostati bez posla i atmosfere nepovjerenje u kojoj je postalo preteško raditi.

No, kako smo već napisali, djelatnica javne ustanove koja je snimala dogradonačelnika trebala bi biti zaštićena Zakonom o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, popularno nazvanim Zakon o zviždačima.

Upravo na ovaj aspekt priče osvrnuli su se na Facebook stranici, izvukavši iz arhive video Marijane Puljak, koja u saboru komentira izmjene Zakon o zviždačima.

– Danas živimo u društvu u kojem je ukazivanje na nepravilnosti izuzetna građanska hrabrost, a ne građanska obaveza ili dužnost. To su ljudi koji se usuđuju ići kontra struje i kontra onog poznatog i uvriježenog “pogni glavu i ne talasaj”.

Oni talasaju i ukazuju na nepravilnosti, onda im se ovo društvo zahvaljuje na način da ih se šikanira, stavlja na stup srama, počesto dijeli otkaze. 

Pogledajmo samo sudbinu Ankice Lepej. Mi danas ovdje raspravljamo o izmjenama Zakona o zviždačima koji bi trebao pružiti dodatnu zaštitu ljudima koji pokazuju nevjerojatnu građansku hrabrost jer se usuđuju, zamislite, ukazati na nepravilnosti.

Prijeti im se, politika im je prijeti da će izgubiti posao… – govori saborska zastupnica u videu, koji su na stranici opisali riječima “U Saboru hvalite zviždače, u Splitu ih zatvarate”.