Putin dao uhititi ključne ljude obavještajne službe, evo za što ih se tereti…

Putin dao uhititi ključne ljude obavještajne službe, evo za što ih se tereti…

Prema njemu dostupnim informacijama uhićeni su zbog malverzacija sa sredstvima odobrenim za obavještajni rad i podrivačku djelatnost u Ukrajini

Ruski neovisni portal Meduza, pozivajući se na poznatog ruskog istraživačkog novinara i publicista Andreja Soldatova, piše da su u Moskvi u petak 11. ožujka uhićena dvojica visokih dužnosnika Putinove obavještajne službe FSB (nasljednik KGB-a) – šef Pete uprave, general pukovnik Sergej Beseda, i njegov zamjenik Anatolij Boljuh.

Obojica su u kućnom pritvoru, a u FSB-u su bili zaduženi za Ukrajinu. Nakon početka agresije, pišu neki drugi portali, Beseda je bio zadužen za “doček oslobodilaca”, a Boljuh za “propagandni rat i dezinformacije”.

Kako je javio Soldatov, prema njemu dostupnim informacijama uhićeni su zbog malverzacija sa sredstvima odobrenim za obavještajni rad i podrivačku djelatnost u Ukrajini, ali najvjerojatnije i zbog krivih informacija koje su davali o stanju u njoj.

Nakon uhićenja dvojice visokih dužnosnika FSB-a postavlja se pitanje je li Putin započeo obračun s onima koji su sudjelovali u organizaciji invazije koja ne daje očekivane rezultate te tko bi mogao biti sljedeći. Naime, Putin je pokrenuo intervenciju na Ukrajinu smatrajući da će sve biti okončano brzo, tzv. blickrigom i masovnom predajom ukrajinske vojske te okupacijom zemlje u nekoliko dana.

Iako u Moskvi tvrde da se operacija odvija prema planu, jasno je da ruskoj vojsci ne ide kako je planirano te da nisu očekivali ovako jak i uspješan otpor ukrajinskih snaga. Stoga neki neovisni mediji, koji rade u inozemstvu, već nagađaju da su počeli prvi obračuni zbog krivih informacija, kao i skidanje glava zbog loše izvedene operacije.

Sergej Beseda je iskusan FSB-ov operativac i načelnik Pete uprave, koja je zadužena za operativne informacije i međunarodne veze, a glavnina njegova posla bilo je stanje u Ukrajini od trenutka početka Majdana, odnosno proeuropske pobune u Kijevu. Beseda je boravio u Kijevu u veljači 2014. godine zbog kontakata s ukrajinskom sigurnosnom službom SBU te je bio zadužen za stvaranje ruske špijunske mreže u toj zemlji.

On je zbog tog svojeg angažmana već od ljeta 2014. godine na popisu “personalnih sankcija” Europske unije, a bez obzira na to u listopadu 2014. upravo je Beseda potpisao sporazum o uzajamnoj zaštiti tajnih informacija s direktorom Ureda Vijeća nacionalne sigurnosti i zaštite tajnih informacija u vladi Srbije Goranom Matićem.

I Besedin zamjenik Anatolij Boljuh od 2007. godine radi u Petoj upravi FSB-a te je, kažu, bio zadužen za kontakt s agentima i suradnicima FSB-a u Ukrajini. Dvojica visokih dužnosnika vjerojatno nisu obavila posao kako treba, a čini se da su dio sredstva kojim su trebali podmiriti troškove “svojih ljudi” ostavljali na svojem računu, piše jutarnji.hr.