Plenković na mjestu pada drona: ‘Ovo je čista prijetnja. NATO nije regirao, to nećemo tolerirati’

Plenković na mjestu pada drona: ‘Ovo je čista prijetnja. NATO nije regirao, to nećemo tolerirati’

“Ovo je bila čista i jasna prijetnja na koju se treba reagirati. Dignut ćemo ovu temu u svim tijelima NATO-a i EU. Imamo sreću da nam se nije dogodilo nešto puno gore”, poručio je danas premijer Andrej Plenković, koji je u praznji ministara Davora Božinovića, Marija Banožića, Gordana Grlića Radmana i Tome Medveda, obišao mjesto pada sovjetske letjelice na Jarunu., javlja novi list

Kažu kako je prema svim dosad dostupnim informacijama dron Tu-141 lansiran s teritorija Ukrajine, ali se još ne zna u čijem je posjedu bio.

“Obje strane kažu da nije njihova. Prošla je ukrajinski, mađarski i rumunjski zračni prostor, letjela iznad Hrvatske oko 7 minuta i onda se srušila ovdje. U ozbiljnoj nesreći smo imali puno sreće da nitko nije stradao, osim što je oštećeno 40-ak automobila. Ali ovdje živi četiri i pol tisuće studenata, ima restorana i klubova, imali smo puno sreće”, rekao je Plenković.

Kaže da je već jučer upoznao sve EU lidere o čemu se radi, uputio pismo glavnom tajniku NATO-a i obavijestio ih o incidentu. DORH, vojska i policija nastavljaju istragu, a slijedi i iskapanje letjelice koja je okomito pala u zemlju, da se vidi ima li u njoj korisnih podataka.

“Ovo upućuje na potrebu tješnje suradnje unutar samog NATO saveza. Ovakvu situaciju više ne možemo tolerirati, niti bi se više smjela dogoditi. Zašto su Mađari šutjeli? Ne znam, na to pitanje moraju odgovoriti mađarske vlasti. A ne ja. Zato smo i postavili pitanje kako je ovo moguće. Mogla je raketa pasti i na njihovu nuklearnu elektranu. Očito nisu dobro reagirali i ovo je bio test iz kojeg svi moramo puno naučiti”, dodao je premijer.

Shvaća li NATO ozbiljno ovu situaciju?

“Mislim da će i oni sad ovo jako ozbiljno shvatiti. Dignut ćemo ovu temu na svim razinama. Mi sigurno ne umanjujemo incident i kao jedna od članica o ovom ćemo govoriti i na političkim i na vojnim tijelima NATO-a. Vjerujem da će ta svijest rasti”, kaže Plenković.

Priznao je da Hrvatska ima probleme sa zaštitom zračnog prostora.

“U našem mandatu smo odlučili kupiti i avione. Da smo uzeli Rafale prije 10 godina, oni bi bili u situaciji da djeluju. Investirat ćemo dodatno u PZO, razgovarati sa saveznicima da nam u tom periodu pomognu u zaštiti našeg neba. Ova je situacija trajala 7 minuta. Pitao sam načelnika Glavnog stožera bi li stigli reagirati u tih 7 minuta i da smo imali informaciju. To je veliko pitanje”, ustvrdio je Plenković.

Nije mu jasno kako Mađari nisu ništa javili, iako je letjelica bila nad njihovim zračnim prostorom čak 45 minuta.

“Orban mora ispitati kako se to moglo dogoditi. Svima je jasno da su morali reagirati, ali zašto nisu, to mora pokazati istraga na njihovoj strani. To je stvar Mađarske i njihove vojske, ali ako nam ovakva letjelica dođe i leti 6 minuta nad Hrvatskom pa padne u glavni grad, sigurno je da ja nisam zadovoljan”, zaključio je Plenković.

Ponavlja da se još ne zna je li riječ o provokaciji ili je letjelica pala zbog greške u sustavu programiranja.

“Ovo nam je pokazalo da imamo jedan brz i nepredviđen i opasan scenarij, koji srećom nije završio puno gore”, kazao je premijer.