Ako HDZ izgubi izbore Tomašević bi mogao postati premijer, no birači Možemo! bi radije Sandru Benčić…

Ako HDZ izgubi izbore Tomašević bi mogao postati premijer, no birači Možemo! bi radije Sandru Benčić…

Rezultati velikog istraživanja objavljenog u novom broju Nacionala koje je provodila agencija Promocija plus, pokazuju da većina hrvatskih birača smatra da premijer Andrej Plenković zbog uhićenja Darka Horvata i drugih afera mora raspustiti Vladu te da se moraju održati novi izbori na kojima bi najveće šanse protiv HDZ-a imala koalicija SDP-a i Možemo! u kombinaciji s ostalim strankama centra i ljevice ili čak i u kombinaciji s Mostom.

Na pitanje tko bi trebao biti kandidat za premijera ako na idućim izborima pobijedi koalicija SDP – Možemo! ili koalicija SDP – Možemo – Most, 13,2 posto ispitanih zaokružilo je Tomislava Tomaševića, a Peđa Grbin osvojio je 8,8 posto, gotovo identičan broj glasova kao Božo Petrov koji je osvojio visokih 8,7 posto.

Sandra Benčić dobila je 7,7 posto glasova, Siniša Hajdaš Dončić 7 posto, Damir Vanđelić 6,5 posto, a Nikola Grmoja 5,8 posto, dok je 2,9 posto za kategoriju “ostali”.

Kad bi se HDZ-ove birače pitalo tko treba biti na čelu lijeve koalicije, oni bi na prvo mjesto stavili Damira Vanđelića, na drugo Sinišu Hajdaša Dončića, a tek na treće Tomislava Tomaševića i zatim ostale, Petrova, Grbina, Grmoju i Sandru Benčić.

Kod SDP-ovih birača Grbin osvaja 32,2 posto, Tomašević 14,5, Hajdaš Dončić 13,8, Sandra Benčić 11,1, Vanđelić 4,3, a Grmoja i Petrov oko 3 posto.

Nacional, NFOTO, PIXSELL

Možemo! bi radije Benčić nego Tomaševića

Znakovito je da je u biračkom tijelu Možemo! Sandra Benčić s 31,4 posto pobijedila Tomaševića koji je dobio 29,9 posto, a zatim s oko 6 do 7 posto slijede Grbin, Hajdaš Dončić i Vanđelić.

Mostovi birači s 29,2 posto podržavaju Petrova, ali i Grmoja dobiva visokih 22,9 posto, Tomašević i Vanđelić su na oko 11 posto, Grbin 3,5 posto, Sandra Benčić 2,1, a Siniša Hajdaš Dončić 1 posto.

Cijelo istraživanje i rezultate istog pročitajte u novom broju Nacionala!

Istraživanjem je obuhvaćeno 353 gradova i općina iz svih županija, a korištena je metoda CATI koja podrazumijeva kompjutorski potpomognuto telefonsko intervjuiranje te kombinacija otvorenih i zatvorenih pitanja.

Standardna greška uzorka za utvrđivanje stranačkih preferencija iznosi plus/minus 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.