Milanović o padu letjelice: ‘Ovo nije normalno’, kritizirao i svjetske medije: ‘Ponašaju se kao da je pala kiša’

Milanović o padu letjelice: ‘Ovo nije normalno’, kritizirao i svjetske medije: ‘Ponašaju se kao da je pala kiša’

Zbog pada bespilotne letjelice u Zagrebu predsjednik RH Zoran Milanović obratio se javnosti. Milanović je jutros sazvao hitan sastanak s čelnicima Oružanih snaga RH i sigurnosno obavještajnih agencija. Na samom početku, utvrdio je da se radi o ozbiljnom incidentu. Javlja ZAGREB INFO

“Upravo je završio brifing s ekspertima iz Glavnog stožera pa se obraćam javnosti. Znamo kakav je objekt doletio i odakle. Nikakvu dojavu nismo dobili iz obavještajnih službi. Procjenjujemo da ovo nije usmjereno protiv Hrvatske, Ovo je ozbiljan incident i istraga je u tijeku”, izjavio je Milanović i pozvao građane da budu mirni.

“Istražuje se kako je ova letjelica provela ovoliko vremena u zraku.  Radari su detektirali, upozoravam cijelo vrijeme”, kaže predsjednik.

Naglasio je da o padu letjelice koja je teška šest tona nije izvijestio CNN ni ostali svjetski mediji “kao da je pala kiša”. Milanović je poručio i da ovo nije trenutak za prozivku te da je nazvao premijera Andreja Plenkovića na razgovor.

“Nazvao sam premijera da razgovaramo malo, ovo nije normalno, kako je moguće da jedna nesofisticirana letjelica provede skoro sat vremena na teritoriju NATO-a da nitko ne primijeti. Prema onome što znamo, doletjela je iz prostora Ukrajine, srušila se u Zagrebu kada je nestalo goriva. Iz regije nije. Nisam se čuo s Orbanom”, kaže predsjednik.

“Iz regije nije, to imam potrebu reći”, naglasio je Milanović i dodao da protuzračna obrana nije na zadovoljavajućoj razini zbog nedovoljnih ulaganja. Poručio je i da će 12 francuskih Rafalea biti beskorisni bez kvalitetne protuzračne obrane.

Upitan što ako se ispostavi da je riječ o ruskoj letjelici pod ukrajinskom kontrolom, Milanović kaže, ništa – tamo je rat.

Na pitanje novinara treba li zvati ukrajinskog veleposlanika, Milanović kaže da ne.

“Tamo je rat, nitko nije poginuo. Nema potrebe da netko sad riba ukrajinskog veleposlanika”, ističe Milanović.

Također je dodao da neće prozvati ni glavnog tajnika NATO-a jer, kako kaže, on o ovome ne zna ništa jer je tehnička osoba. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA