Istra je planirala da će ostvariti 96 posto od rekordne 2019., A ONDA SE DOGODIO RAT U UKRAJINI

Istra je planirala da će ostvariti 96 posto od rekordne 2019., A ONDA SE DOGODIO RAT U UKRAJINI

Nakon što je 2020. godine Istra realizirala 48 posto noćenja u usporedbi s rekordnom sezonom 2019. godine, a lani je taj postotak skočio na 82, plan za realizaciju ovogodišnje sezone bio je između 94 i 96 posto. Naime, predvidjeli smo da će u prvom djelu godine covid još biti koliko-toliko utjecajan. Plan je bio da počnemo mjesec dana prije te da završimo mjesec dana kasnije u odnosu na jako dobru 2019. godinu, kazao je Denis Ivošević, direktor istarskog TZ-a Javlja GLAS ISTRE

“Do 24. veljače, netom prije agresije na Ukrajinu, Istra je imala izuzetno dobar trend bukiranja koji je bio čak između 12 i 18 posto bolji u usporedbi s 2019. godinom. Ipak, u ovom su se trenutku rezervacije značajno usporile, ali je bitno da nema značajnijih otkaza. Naravno, sve ovisi o situaciji s ratom i njegovim brojnim kolateralnim efektima”, kazao je direktor istarske Turističke zajednice Denis Ivošević nakon brojnih medijski napisa o osjetno usporenom trendu rezervacija za nadolazeću sezonu.

“Nakon što je 2020. godine Istra realizirala 48 posto noćenja u usporedbi s rekordnom sezonom 2019. godine, a lani je taj postotak skočio na 82, plan za realizaciju ovogodišnje sezone bio je između 94 i 96 posto. Naime, predvidjeli smo da će u prvom djelu godine covid još biti koliko-toliko utjecajan. Plan je bio da počnemo mjesec dana prije te da završimo mjesec dana kasnije u odnosu na jako dobru 2019. godinu”, ističe Ivošević. Međutim, ispada da smo iz jedne krize koja još uvijek traje, uletjeli u drugu, sasvim novu. 

Prema pisanju medija, najviše su se prorijedile rezervacije iz skandinavskih zemalja, Engleske, Nizozemske i s dalekih tržišta. Koliko će rat naštetiti sezoni ovisi o tome kako i koliko će trajati, ali sada je ipak najugroženija predsezona. No, iznajmljivači napominju da je lani i preklani nije ni bilo, tako da teško može biti lošije.

“U Njemačkoj vlada zabrinutost zbog ratnih zbivanja u Ukrajini, no Hrvatska dobro kotira. Do izbijanja sukoba buking je za našu zemlju bio bolji čak nego 2019. Prema istraživanju Reiseanalysea, naša zemlja se lani prvi put popela na visoko četvrto mjesto inozemnih destinacija Nijemaca”, kaže Romeo Draghicchio, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj koju ne zaobilazi trend usporavanja rezervacija za ljeto. Kao ni Austriju, gdje je izbijanje rata također presjeklo vrlo pozitivne trendove za Hrvatsku.

“Ali, interes za putovanjima postoji, a Hrvatska je druga po redu najtraženija ljetna destinacija među Austrijancima”, otkriva Branimir Tončinić, direktor HTZ-a u Austriji. Posljednjih desetak dana nove su se rezervacije prorijedile i u Češkoj. Većina čeka razvoj događaja, a kako ističe direktor HTZ-a za Češku i Slovačku Dubravko Miholić, do prvog većeg dolaska turista iz tih zemalja na Jadran ima još dosta vremena pa se svi nadaju da će se situacija uskoro smiriti. Kao i u Poljskoj, gdje su okupirani izbjeglicama, ali od putovanja neće odustati kao što nisu ni u vrijeme pandemije, uvjerena je direktorica HTZ-a u toj zemlji Agnieszka Puszczewicz.

Pokolebati se na daju ni Britanci, pa dio tamošnjih organizatora putovanja nije ni osjetio usporavanje bukinga za Mediteran. Britance više brine rast cijena goriva i mogućnost da poskupe i putovanja, ističe direktorica HTZ-a u Britaniji Darija Reić. Štoviše, Mađari to već osjećaju na svojoj koži.

“Situacija u Ukrajini usporila je rezervacije, a najviše kod online agencija od kojih neke bilježe pad od 40 posto. Potencijalno veća prijetnja putovanjima Mađara u inozemstvo bit će devalvacija mađarske forinte, koja je ovih dana dosegla svoj povijesni minimum. Interes za našom zemljom je velik, no tek treba vidjeti što će biti dalje”, tvrdi direktorica HTZ-a u Mađarskoj Ivana Herceg. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA