Policija privela osobu koja je Ivoševića neovlašteno snimala, prijeti joj do 6 godina zatvora?! Snimka se brzo proširila mrežama, dogradonačelnik opet spomenuo novinare…

Policija privela osobu koja je Ivoševića neovlašteno snimala, prijeti joj do 6 godina zatvora?! Snimka se brzo proširila mrežama, dogradonačelnik opet spomenuo novinare…

Samo dan nakon što se društvenim mrežama proširio zvučni zapis dogradonačelnika Bojana Ivoševića, policija je privela osobu koju se sumnjičilo da je neovlašteno snimala dogradonačelnika u službenim prostorijama Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan., piše slobodna dalmacija

Policija nam je potvrdila da je prijavljeno kazneno djelo neovlaštenog snimanja i u službene prostorije su doveli jednu osobu te proveli kriminalističko istraživanje. Sastavljeno je i posebno izvješće koje je nadopuna kaznene prijave podnesene Državnom odvjetništvu u Splitu.

– Temeljem zaprimljenog prijedloga za pokretanje kaznenog postupka zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela iz članka 143. Kaznenog zakona RH, provedeno je kriminalističko istraživanje nad jednom osobom i nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu Split bit će podneseno posebno izvješće kao nadopuna kazne prijave – kazali su iz PU splitsko-dalmatinske.

Što znači da policija smatra kako postoji osnovana sumnja da je osoba navedeno kazneno djelo i počinila. Daljnje postupanje je u nadležnosti Državnog odvjetništva koje će procijeniti hoće li ići u direktno utuženje ili će provesti dodatne radnje.

Osobi koju se tereti za kazneno djelo neovlaštenog snimanja, prema zakonu predviđena je kazna zatvora do tri godine. No, otegotna okolnost je i što je snimka plasirana u javnost, pa kazna zatvora može biti od šest mjeseci do pet godina.

Podsjećamo, u srijedu 9. ožujka, na Facebook stranici “Dnevna doza splitskog reda”, plasiran je zvučni zapis u kojem se može čuti glas dogradonačelnika Bojana Ivoševića te njegov komentar na temu vlasništva Marjana i gospodarenja Park-šumom. Komentirao je i novinare.

– Osim par kvazi lokalpatriotskih (a sve su samo ne lokalpatrioti) nastrojenih novinara, nitko se neće pobuniti ako Marjan ide pod Županiju ili Državu, i bude na trošak Hrvatskih šuma. Ovako mi dva do tri milijuna kuna godišnje moramo plaćati javnog novca, jer je Andru (Krstulovića Oparu op.a.) puklo da on dođe upisati Split, jedini grad u povijesti Hrvatske, kao šumoposjednika – tako govori dogradonačelnik Ivošević koji se referira na odluku Ministarstva poljoprivrede koje je prema zahtjevu bivšeg gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, sukladno Zakonu o šumama, donijelo Rješenje kojim se osniva gospodarska jedinica, “Marjan – šume Grada Splita”.

Time je Grad Split po prvi put pravno ‘obnovio’ svoje vlasništvo nad Marjanom te ima dužnost njime gospodariti, što stvara i dodatni trošak o kojem Ivošević priča u snimci.

Naime, nakon što su se napravile katastarske izmjene i usklađenja s vlasničkim listom u kojem se utvrdilo čije su parcele, kakav je karakter te parcele, tko njome upravlja, tko je u posjedu, a tko je vlasnik, Grad je tada uspio uskladiti posjedovno i vlasničko stanje nad 115 hektara šume unutar zaštićene zone, a kasnije se znatno povećao broj hektara na oko 160. Tako je postao šumoposjednik novoosnovane gospodarske jedinice “Marjan – šume Grada Splita”.

Prema Zakonu o šumama, šumoposjednik jedini može gospodariti šumom, a kako do sada Grad nije bio šumoposjednik, nije mogao gospodariti svojim prirodnim bogatstvom kako to zakon nalaže.

Kontaktirali smo i bivšeg gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu, ali nije htio komentirati izjave aktualnog dogradonačelnika Bojana Ivoševića i pridodao da je Marjan svetinja koju “nitko ne može poklanjati drugome kao što bi oni htjeli” te da to moramo poštivati, jer su stare splitske obitelji dale svojem gradu svoje vlasništvo, kada su ga pred stotinjak godina i pošumljavali.