Dan hrvatskih branitelja Vukovara: Penava pisao Jandrokoviću zbog farse i omalovažavanja živućih branitelja…

Dan hrvatskih branitelja Vukovara: Penava pisao Jandrokoviću zbog farse i omalovažavanja živućih branitelja…

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava uputio je otvoreno pismo Gordanu Jandrokoviću:

[OTVORENO PISMO PREDSJEDNIKU HRVATSKOG SABORA]

Danas, 10. ožujka, u Vukovaru se obilježava Dan hrvatskih branitelja Vukovara. Dan je to kada se odaje posebna počast i iskazuje zahvala svim hrvatskim braniteljicama i braniteljima koji su nas zadužili svojom žrtvom i hrabrošću te nesebičnom borbom za našu Domovinu.

Polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru počast su odala brojna izaslanstva, među kojima i izaslanstvo Hrvatskoga sabora.

Povodom toga, uputio sam dopis predsjedniku Hrvatskog sabora kojim sam ukazao na odnos Republike Hrvatske prema hrvatskim braniteljima.

U potpunosti uvažavajući pravo na odabir izaslanika u slučaju spriječenosti dolaska u Vukovar na obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Vukovara, smatram neshvatljivim činjenicu da se kao izaslanik Hrvatskog sabora, pa čak niti kao član delegacije Hrvatskog sabora, ne uključuje saborski zastupnik koji je branitelj grada Vukovara, pripadnik Turbovoda i vojnik Blage Zadre koji je 9 mjeseci proveo u srpskim logorima.

Takva praksa u potpunoj je suprotnosti politici prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Praksa je to koja ne poznaje zajedništvo, a koja jednako tako nema veze s temeljnim vrijednostima Domovinskog rata.

Nadalje, smatram da odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima, dok se istovremeno obezvrjeđuje i omalovažava živuće među njima, predstavlja farsu.

Ne treba zaboraviti da je danas dan kada odajemo počast svim poginulim hrvatskim braniteljima, ali istovremeno i dan kada iskazujemo svoju iskrenu zahvalnost i poštovanje prema onima koji su stvarali našu Domovinu, a još uvijek su među nama.

Na tom tragu, smatram kako odluka kojom se izostavlja i zaboravlja saborski zastupnik Stipo Mlinarić Ćipe zapravo simbolizira odnos Republike Hrvatske prema svim hrvatskim braniteljima, napisao je Penava.