Vrhovni sud upravo srušio Sanaderovu presudu za ratno profiterstvo

Vrhovni sud upravo srušio Sanaderovu presudu za ratno profiterstvo

Sanaderu je prihvaćena žalba na nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Zagrebu

Vrhovni sud RH ukinuo je presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu u aferi Hypo. Sanader je bio nepravomoćno osuđen na dvije i pol godine zatvora, ali se na tu presudu žalio. I USKOK je uložio žalbu tražeći strožu kaznu za Sanadera.

Vrhovni sud sada prihvaća Sanaderovu žalbu i vraća postupak na ponovno suđenje. Zaključeno je kako ratno profiterstvo nije dokazano, odnosno iz prvostupanjske presude nije jasno kako su Sanaderovi postupci iz 1994. i 1995., kada je još bio zamjenik ministra vanjskih poslova i uzeo je proviziju od Hypo banke kako bi je uveo na hrvatsko tržište, imali posljedice na hrvatsko društvo u cjelini. Ključan je to detalj na osnovu kojeg bi se na ovaj slučaj mogao primijeniti Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije.

Optužba protiv Ive Sanadera

Kao zamjenik ministra vanjskih poslova Sanader je tijekom Domovinskog rata bio i ovlašteni pregovarač Vlade RH za pregovore s Hypo bankom koja je Hrvatskoj trebala dati kredit za kupnju zgrada veleposlanstava u svijetu. Koristeći to ratno vrijeme Sanader je, prema tvrdnjama USKOK-a, uzeo 3,6 milijuna kuna provizije kako bi omogućio Hypo banci da uđe na hrvatsko tržište.

“Takvim postupanjem u ratom uvjetovanom teškom financijskom i gospodarskom stanju Republike Hrvatske Sanader je ostvario protupravnu imovinsku korist što je bio u nerazmjeru s ugroženim temeljnim vrijednostima države i društvene zajednice te interesima Republike Hrvatske”, naveo je USKOK u optužnici koju je Županijski sud u Zagrebu u dva navrata prihvatio i proglasio Sanadera krivim za ratno profiterstvo. No, prvu presudu ukinuo je Ustavni sud RH, dok drugu sada ukida Vrhovni sud RH., DOZNAJE TELEGRAM