U Sisačkoj rafineriji krenuo val otkaza. U mjesec dana bez posla ostaje stotinjak radnika: ‘Osjećam se izdano’

U Sisačkoj rafineriji krenuo val otkaza. U mjesec dana bez posla ostaje stotinjak radnika: ‘Osjećam se izdano’

Možda je u svjetlu energentske krize ipak moglo biti drugačije, ali nije pa se sisačke obitelji pripremaju za još jedan težak udarac

Iz INE nam kažu da je riječ o nastavku transformacije rafinerijskog poslovanja koja već godinu i pol ne prerađuje naftu.

Nekoć je bila simbol sisačke industrije. Rafinerija Sisak sada bez proizvodnje i prerade nafte, s viškom radnika.

“Mi smo valjda toliko uspješni da nam ljudi dolaze, da nam mladi dolaze, pa stotinjak radnih mjesta nije ništa. Zaista je ovo veliki uspjeh, ovakvu rafineriju s takvim položajem ugasiti, svaka čast. Bravo za ministra Ćorića”, kaže Zdravko Dužić, zamjenik povjerenika Sindikata naftnog gospodarstva.

A koji ponavlja da je poslovanje sisačke rafinerije, neisplativo.

“Govorimo o transformaciji područja Siska u druge djelatnosti. To je nešto što je poslovna odluka INE i o tome smo već više puta razgovarali”, poručuje ministar gospodarstva i energetike, Tomislav Ćorić.

Iz INE su za RTL rekli:

“Promjenama je obuhvaćeno oko 180 radnih mjesta na način da će određenom broju radnika biti ponuđen razmještaj na druga raspoloživa ili nova radna mjesta, a prema trenutačnim procjenama prestaje potreba za 90-ak radnih mjesta”, stoji u poruci.

Prije Domovinskog rata u Sisačkoj rafineriji bilo je zaposleno i 3000 ljudi. A s novim valom otkaza ostat će ih tek 200-tinjak. Tko točno, radnici bi trebali doznati ovaj tjedan.

“Pa ja se osjećam kao izdan. Radnici s 50 godina ne znam gdje će oni sada. Toliko se nudi radnih mjesta”, smatra Dužić.

Otkazima i gašenjem Rafinerije ogorčeni su i Siščani:

“Nije u redu. Trebao bi im se bar nekakav posao osigurati ili nekakva naknada”, smatra Ana Brekalo iz Siska.

“Značilo bi nam puno da dalje i radi, sigurno. Ne bi bili toliko ovisni o uvozu benzina, nafte i ostaloga”, tvrdi Zdenko Gajdek.

“Nije dobro. Mora se više ulagati u industriju i tvornice, ne samo trgovačke centre. Inače nema budućnosti u ovom gradu”, poručuje Ranko Martinović.

A postavlja se i pitanje koliko bi nam u trenutačnim okolnostima značila prerada nafte u Sisku: “Ne bih to dovodio u vezu s ruskom krizom”, smatra Ćorić.

Naftni stručnjak pak kaže, nikada ne smijemo dopustiti zatvaranje svih rafinerija.

“Ono što nama treba biti primarni interes to je da radi riječka Rafinerija. Jer uz manju količinu domaće nafte, namješavanjem te nafte s drugim naftama koje bi se kupovale, nacionalni interes bi trebao biti da riječka rafinerija radi punim kapacitetom”, objašnjava Davor Štern, naftni konzultant.

Jer ona sisačka otišla je u povijest s obećanjem da će se pretvoriti u rafineriju za biogoriva, no radnici smatraju da od toga neće biti ništa, piše rtl.hr.