Prekinimo predrasude: Međunarodni dan žena i ove godine nosi snažnu službenu poruku

Prekinimo predrasude: Međunarodni dan žena i ove godine nosi snažnu službenu poruku

Međunarodni dan žena ove godine prati kampanja #prekinimo predrasude, a glavna je premisa zamišljanje rodno jednakoga svijeta. Javlja NOVI LIST

Svijeta gdje nema pristranosti, predrasuda, stereotipa i diskriminacije. Svijeta koji je raznolik, jednak i uključiv. Svijet u kojem se različitosti priznaju i slave.

Možda se čini nemogućim ujediniti sve ljude u stvaranju ravnopravnog svijeta punog uključivosti, ali čini se itekako mogućim kada shvatimo jedno – da svaka promjena kreće iz nas samih. Ako sam ja dio pokreta koji zaustavlja predrasude, ako si ti dio pokreta koji ih želi zaustaviti, ako je tu još nekoliko naših prijateljica, mama i baka, prijatelja, poznanika i supružnika, onda više nisam samo ja dio pokreta nego smo u tome svi zajedno.

I to je već jedna lijepa brojka koja može napraviti razliku, svakoga dana i na svim razinama.

Počnimo od naših obitelji pa nastavimo u našoj zajednici pa se preselimo na naše poslove, u škole i fakultete. Budimo mali dio velikih promjena koje koračaju prema stvaranju rodno jednakoga svijeta tako da svakodnevno kotrljamo snježnu kuglu razbijanja predrasuda dok ona ne postane lavina koja će imati globalni utjecaj.

#prekinimo predrasude

Službena stranica Međunarodnog dana žena predložila je da se na današnji dan doslovce zauzme stav, a društvene mreže preplavi poza koja nosi poruku o prekidanju predrasuda.

Samo razmišljanje o tome koliko predrasude koče žene u njihovu napretku nije dovoljno, ono što je uvijek potrebno je akcija koja će dovesti do poboljšanja.

Prekriži ruke, zauzmi pozu i pokaži svoju predanost prozivanju predrasuda, razbijanju stereotipa, lomljenu nejednakosti i odbijanju diskriminacije.

I najvažnije od svega, zauzmi pozu svakoga dana, a ne samo kada su cvjećarne pune mimoza, kada se izjavljuju potpuno ne smiješni “vicevi” da je “Dan žena isto što i Noć vještica samo po danu” i kada se o tome piše na sva zvona.

Diskriminacija, predrasude i nejednakost ogledalo su našega društva, a društvo funkcionira sustavno na svakodnevnoj razini. Baš je zato važno da se danas prisjetimo da je Međunarodni dan žena, a sve ostale dane u godini ga proživljavamo i zajedno stvaramo svijet jednakih mogućnosti. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA