Jakuševčani s traktorima i autima došli pred Poglavarstvo i tražili Tomaševića. Nisu ga našli

Jakuševčani s traktorima i autima došli pred Poglavarstvo i tražili Tomaševića. Nisu ga našli

Nekoliko stanovnika zagrebačkog Jakuševca jutros je došla ispred Gradskog poglavarstva s ciljem da pokrene komunikaciju s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem u vezi širenja odlagališta otpada u Jakuševcu, kojeg smatraju ilegalnim. Osim autima, na put su krenuli i s dva traktora u kojima su se prometnim i užurbanim cestama vozili dvadesetak minuta.

Pred Poglavarstvom su se zaustavili u 10 sati i čekali sat vremena, no nitko iz gradske vlasti nije odgovorio na poziv i došao razgovarati s njima. To ih je iziritiralo.

– Tražili smo gradonačelnika da izađe na tri minute, ali nas ne prima već devet mjeseci. Nije važno što danas nije ovdje, pa on ima dva zamjenika. Bili bi zadovoljni da itko razgovara s nama. Poslali smo četiri ili pet dopisa koji su urudžbirani, ali ni na to nismo dobili odgovor – govori stanovnik Jakuševca i dugogodišnji aktivist Ratko Bedeković.

Dodao je i da su Tomaševića pozvali na tribinu “Je li dosta?” održanoj krajem veljače u prostorijama DVD-a Jakuševac čija je glavna tema bila problematika deponija. Naglašava i da će oni nastaviti zastupati interese stanovnika Jakuševca i kako će poduzeti drastičnije mjere ako Tomašević nastavi s jednostranim odlukama. Na pitanje o kakvim je potezima riječ, samozatajno su poručili da će “vrijeme pokazati”.

Pokazali su Jutarnjem listu i poruku koju su poslali gradonačelniku. Na njoj ga pozivaju da, zbog zabrinutosti mještana nastale novoizdanim dozvolama i elaboratima na proširenje postrojenja za skladištenje te obradu otpada, dođe u Mjesni odbor Jakuševac i objasni svoje odluke. Posebno su istaknuli da mu zbog “pretrpanog rasporeda” dozvoljavaju odabir termina sastanka.

Kad su novinari Jutarnjeg pročitali poruku, jedan od okupljenih, Mijo G., izvukao je račun s plaćenom kaznom u iznosu od 500 kuna i počeo nezadovoljno objašnjavati: “Platio sam kaznu zbog domaćih životinja. One su problem, a ilegalni deponij nije. Sad ih se moram riješiti ili sljedeći put platiti kaznu od tisuću kuna. Imam krave i svinje i od toga živim. Rado bih se odrekao tih životinja kad bi to značilo rješavanje problema deponija na Jakuševcu, no u to pak sumnjam.”

Prilikom odlaska okupljeni su glasno ponovili kako apeliraju na Tomislava Tomaševića da ih posjeti i vidi kako izgleda svakodnevica na Jakuševcu te stvarni opseg problema koji im deponij uzrokuje, piše Jutarnji list.