Benčić o ministru “Vanjki”: Trebalo bi izmisliti novi poslovnički institut, a to je „opoziv prije imenovanja“

Benčić o ministru “Vanjki”: Trebalo bi izmisliti novi poslovnički institut, a to je „opoziv prije imenovanja“

Sandra Benčić o prijedlogu za novog ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine:

“Andrej Plenković je ovim prijedlogom pokazao ne samo da mu je pokvaren radar za kadar, nego da mu zbilja ne štima ni osjećaj za tajming. Za ministra graditeljstva inaugurira čovjeka koji je ne samo povezan s ruskim kapitalom, nego je bio i vlasnik firmi koje su direktno radile s tvrtkama Sergeja Gljadelkina koje su odgovorne za uništavanje tvrtke Hidroelektra niskogradnja, zbog čega je protiv te grupacije i navedenog Gljadelkina 2018. godine bio pokrenut i kazneni postupak.

Od ukupno tri tvrtke u njegovom vlasništvu dvije su završile u vlasništvu navedenog Gljadelkina, a od 4 gdje je bio u upravi i/ili nadzornim odborima sve četiri su u vlasništvu ili suvlasništvu i navedenog ruskog partnera. Iz toga je jasno da je cjelokupno poduzetničko djelovanje novog ministra isključivo vezano za rad ovog ruskog bogataša.

Nevjerojatno je da si premijer Plenković dozvoljava da za ministra postavlja osobu za koju bi trebalo izmisliti novi poslovnički institut, a to je „opoziv prije imenovanja“.

I prvi izbor je bio loš, ali nije bio toliko rizičan u smislu utjecaja na samog ministra. Ovaj ministar je otpočetka ucjenjiv i on ne smije postati ministar. To što su ga samo tako izvadili iz šešira, govori o potpunom nedostatku kadrova unutar HDZ-a.

Potencijalni novi ministar je i u eklatantnom primjeru sukoba interesa jer je vodio tvrtku Kupari Luxury Hotels, kroz koju se trebala realizirati investicija u hotel za koji su društva arhitekata u Hrvatskoj i Dubrovniku tražila da se zaštiti, umjesto sruši. Uz to, ta se investicija nije realizirala, a tvrtka još uvijek egzistira i novi ministar je upisan kao suvlasnik zajedno s Avenue Investments and Asset Management Limited, Kina i HPL (Croatia) Limited registrirana u UK.”, prenosi Možemo na FB-u.