Plenković o bivšim poslovima Ivana Paladine: “To što je čovjek imao doticaja s ruskim investicijama, ne znači da je Rus. A i da je Rus, nije neki problem”

Plenković o bivšim poslovima Ivana Paladine: “To što je čovjek imao doticaja s ruskim investicijama, ne znači da je Rus. A i da je Rus, nije neki problem”

Nakon zajedničke sjednice Predsjedništve i Nacionalnog vijeća HDZ-a Andrej Plenković prvo je komentirao ukrajinsku krizu. Rekao je da je s današnjim danom iz Ukrajine izbjeglo 1,8 milijuna ljudi.

“Općenito, filozofija Vlade se prilagođava okolnostima. Naša temeljna zadaća će biti omogućiti opskrbu energetima, bavit ćemo se sigurnosti, a nastojat ćemo i što više smanjiti udar na standard građana”, komentirao je i energetsku krizu.

“Iz godine u godinu, svaki put dolazi nova potreba za intervencijom države”, dodao je. 

 “Gospodin Paladina je mlad, ali ima dovoljno iskustva i bit će dodana vrijednost”, komentirao je vjerojatnog novog ministra graditeljstva. 

“Meni je krivo što je ta informacija izašla u javnost. To što je čovjek u svojoj poslovnoj karijeri, imao doticaja s ruskim investicijama, ne znači da je Rus. A i da je Rus, nije ni to neki problem… Radio je u nizu kompanija. Ne vidim nikakav problem”, kazao je Plenković koji je protiv lijepljenja etiketa.   

Najavio je i mijenjanje Zakona o Vladi, kako bi se ukinuo, kako je rekao, relikt o imunitetu ministara. 

“Za slučaj da se u sudskom postupku ne dokaže da je neki od članova Vlade kriv, onda je to ogroman problem. ne za reputaciju Vlade, nego sistemski problem”, rekao je Plenković.

Vlada intervenirala u cijene goriva

Vlada je danas objavila kako s dvije nove uredbe regulira cijene goriva Jedna će regulirati ograničavanje marži, a druga će urediti smanjenje trošarina.

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić potvrdio je da će novi ministar zadužen za obnovu, nakon uhićenja Darka Horvata, biti Ivan Paladina.

”Riječ je o mladom i iskusnom stručnjaku o kojemu sam čuo sve najbolje”, rekao je Ćorić.

Sjednicu vrha HDZ-a prati Mislav Bago koji je u Vijestima u 17 komentirao ruski background o kojem se govori u javnosti zbog ranijih poslova novog ministra. Rekao je da je premijer zasigurno tražio informacije od Paladine o tome koej su to njegove veze u tvrtki ruske poduzetnice koja je svojedobno za manadata Tomislava Karamarka donirala oko dva milijuna kuna. 

“A tim novcem je HDZ institutu IFO svoj čuveni gospodarki program. Je li on bio obični činovinik, je li bio suradnih ruske poduzetnice koja ja inače bila poznata po tome da je ruske nuklearke pokušala prodati u Finsku i Mađarsku”, rekao je i Bago i objasnio da će procedura imenovanja biti brzinska. 

Danas je potvrđeno i kako se ide u skidanje imuniteta ministru Josipu Alardoviću .

“Pitanje je kakav autoritet on uopće im i u Vladi i u Ministarstvu”, zaključuje Bago.

uskoro opširnije …