Famozna vrećica u kojoj je Petek Kovačeviću predao navodno mito danas formalno ne postoji

Famozna vrećica u kojoj je Petek Kovačeviću predao navodno mito danas formalno ne postoji

USKOK je koncem siječnja nakon policijske prijave ponovno proširio istragu u aferi Janaf. Sad poduzetnika Krešu Peteka tereti da je bivšem direktoru Janafa Draganu Kovačeviću dao više šest milijuna kuna mita kako bi mu osigurao poslove s tim javnim poduzećem. Ovo je treće proširenje istrage koja je pokrenuta na jesen 2020. godine., piše NACIONAL

Nakon vijesti o trećem proširenju istrage i Petekovom rokovniku kao novom, navodno ključnom dokazu, Dragan Kovačević javnosti se, preko svoje odvjetnice, obratio priopćenjem u kojemu tvrdi da se time narušava presumpcija nevinosti i vrši pritisak na javnost dok traje istraga. Poručio je tako Kovačević da rokovnik koji se spominje u medijima nema veze s njim, niti ‘on za njega zna, niti ima bilo kakva saznanja, niti se on u Rokovniku spominje, niti postoje njegovi potpisi bilo gdje u vezi toga rokovnika’.

Obrana Dragana Kovačevića u prethodnoj godini više puta je upozoravala na brojne nelogičnosti tijekom same istrage u sva njena tri kraka, odnosno proširenja, te je poduzela niz pravnih manevara kako bi pokušala poljuljati proces i spriječiti formalno podizanje optužnice.

Između ostalog, zatraženo je biološko i daktiloskopsko vještačenje vrećice u kojoj je, prema tvrdnjama Uskoka, poduzetnik Krešo Petek 11. studenoga 2019. u prostorijama koje je koristila Udruga Slavonska ravnica predao Kovačeviću navodno mito u iznosu od 1,9 milijuna kuna, o čemu je Nacional pisao u kolovozu prošle godine.

Međutim, Uskok je odbio taj njihov prijedlog i pismeno priznao da on tu spornu vrećicu – uopće ne posjeduje. Štoviše, o tomu je izvijestio Ernu Dražančić, sutkinju istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Kovačeviću u prilog ide podatak da su svi gosti okupljeni u Klubu u Slavonskoj ulici rekli kako nisu vidjeli nikakav novac ni bilo kakve sumnjive radnje. Zatim je Kovačević rekao da nije primio nikakvu vrećicu s novcem te da nije imao nikakvih saznanja o financijskim aktivnostima Kreše Peteka. Potom je u svom iskazu Krešo Petek rekao da na sporni ručak nije unio nikakvu vrećicu s novcem, nego vrećicu s vinom i bučinim uljem iz vlastitog uzgoja. Ondje prisutni konobar izjavio je da je od Kreše Peteka uzeo vino i bučino ulje koje je tamo ostalo od Martinja. Vrećica, dakle, danas formalno ne postoji.