Ruske zračne snage ušle noćas u Harkiv; Zračna opasnost u Kijevu

Ruske zračne snage ušle noćas u Harkiv; Zračna opasnost u Kijevu

Na sjeveroistoku Ukrajine – i noćas borbe ruske i ukrajinske vojske. Ruske zračno-desantne postrojbe sletjele su noćas u Harkiv i napale lokalnu bolnicu, priopćila je ukrajinska vojska. Dodaju da su u tijeku intenzivne borbe. Harkiv, grad s 1,4 milijuna stanovnika, u utorak je u više navrata bio bombardiran pri čemu je poginulo najmanje deset osoba, a više od 20 ih je bilo ozlijeđeno. Javlja HRTV

Zračna opasnost u Kijevu

08:31

Twitter je objavio da će poštovati sankcije Europske unije nametnute ruskim državnim medijima RT i Sputnjik čim ta odredba stupi na snagu.

– Sankcije Europske unije vjerojatno će putem zakonskih mjera zahtijevati od nas da ograničimo određene sadržaje u državama članicama.  Namjeravamo ispoštovati tu naredbu čim ona stupi na snagu – rekao je glasnogovornik Twittera u izjavi poslanoj Reutersu e-mailom.

Povjerenik Europske unije za unutarnje tržište Thierry Breton rekao je jučer da je Europska komisija očekivala odobrenje zemalja članica za zabranu sadržaja ruskih državnih medija do kraja toga dana.

Twitter je najavio da će nastaviti s ograničavanjem vidljivosti tih sadržaja kao i s označavanjem istih i izvan područja EU-a.

Facebook, Google, YouTube i TikTok objavili su također da će blokirati pristup RT-u i Sputniku na svojim platformama unutar EU-a. Meta, u čijem je vlasništvu Facebook, u utorak je objavila da ruske državne medije sankcionira i na globalnoj razini.

06:50

Upozorenja o zračnom napadu na cijelom području Kijeva, kao i na području Chernihiv. Stanovnici upozoreni da  odmah odu u najbliže sklonište.

Biden o ruskoj invaziji na Ukrajinu

04:35

Američki predsjednik Joe Biden je u svom prvom obraćanju o stanju nacije osudio ruskog predsjednika Vladimira Putina i rusku invaziju na Ukrajinu te najavio ekonomske mjere za borbu protiv inflacije. Za rusku invaziju na Ukrajinu je rekao da nije bila ničim izazvana, a ruskog je predsjednika nazvao “diktatorom” kazavši da nije očekivao odgovor Zapada.

– Putinov rat je bio s predumišljajem i ničim izazvan. Odbio je napore u diplomaciji. Mislio je da Zapad i NATO neće odgovoriti. I mislio je da bi nas mogao podijeliti ovdje kod kuće, rekao je Biden i dodao kako je Putin pogriješio. Putin je sada izoliraniji nego ikad od ostatka svijeta jer su u borbi protiv autokracije demokracije na spoju, kazao je Biden, najavljujući zabranu zračnog prostora Sjedinjenih Država ruskim zrakoplovima, kao što su to učinile i Europska unija i Kanada. 

Lukašenko naredio raspoređivanje dodatnih snaga na jugu zemlje

02:45

Bjelorusija raspoređuje dodatne snaga na jugu zemlje, uz granicu s Ukrajinom. Predsjednik Aleksandar Lukašenko kaže da se radi o stotinjak vojnika opremljenih oklopljenim vozilima i artiljerijskim oružjem. Tvrdi da Bjelorusija neće sudjelovati u napadu na Ukrajinu, ali zalaže se i za raspoređivanje snaga na granici s Poljskom kako bi zaštitio zemlju od eventualnog napada NATO-a.

Četiri osobe poginule u raketiranju grada Žitomira

02:00

Četiri su osobe poginule u utorak kada su ruske rakete pogodile kuće u ukrajinskom gradu Žitomiru iako je meta bila susjedna zračna luka, izjavio je savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščhenko. Prema njegovim riječima, stambena zgrada blizu baze 95. zračne brigade u Žitomiru, 120 km zapadno do Kijeva, zapalila se.

– Za sada, četiri su osobe poginule. Uključujući dijete, rekao je.

Svjetska banka daje tri milijarde za pomoć Ukrajini

01:20

Svjetska banka objavila je da priprema tri milijarde dolara hitne pomoći Ukrajini, od čega bi najmanje 350 milijuna moglo biti pušteno ovaj tjedan.

– Pripremamo paket potpore od 3 milijarde dolara u nadolazećim mjesecima, počevši s brzom isplatom od najmanje 350 milijuna dolara koji će biti dostavljen Upravnom odboru na odobrenje ovog tjedna, objavila je Svjetska banka u zajedničkom priopćenju s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA