NOVE POVLASTICE U SJENI UKRAJINE Horvatu 19,5 tisuća kuna još pola godine, samo jedan zastupnik bio protiv: ‘To je izigravanje zakona!’

NOVE POVLASTICE U SJENI UKRAJINE Horvatu 19,5 tisuća kuna još pola godine, samo jedan zastupnik bio protiv: ‘To je izigravanje zakona!’

Donedavni ministar gospodarstva Darko Horvat, kojemu se još traži zamjenik nakon otvaranja istrage o sumnjivim dodjelama državnih potpora, u utorak je izašao na slobodu. Mnogima je u jeku vijesti o ratu u Ukrajini, ispod radara prošla vijest kako je, istovremeno, Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskog sabora jučer prihvatilo Horvatov zahtjev za stavljanjem u mirovanje zastupničkog mandata kojeg je aktivirao nakon ostavke na ministarskoj funkciji. Javlja ZAGREB INFO

U pozadini se krije još jedna dužnosnička povlastica, kao dio teme koja je do prije tjedan dana iskakala po naslovnicama svih medija, baš kao i raspisivanje novih izbora, da bi sve to utihnulo s razbuktavanjem rata nedaleko nas.

Spajić: Izigravanje zakona

Naime, kao što je ranije izjavio odvjetnik Terešak, Horvatu je bio plan iskoristiti tzv. povlasticu 6+6, odnosno primati nakon izlaska iz Vlade još šest mjeseci punu ministarsku plaću od oko 19,5 tisuća kuna, te još šest mjeseci pola tog iznosa.

To međutim, kako piše Telegram, ne bi mogao kada bi postao saborski zastupnik. Ovim manevrom će Horvat prepustiti poziciju u Saboru svojoj zamjeni, te dodatno opteretiti državni proračun.

”To je izigravanje Zakona o obavezama i pravima državnih dužnosnika, jer se istovremeno aktivira i zamrzava mandat, odnosno ostavlja se dojam da nije došlo do početka ostvarivanja plaće po drugoj osnovi. Da mu je počeo teći mandat Horvat ne bi imao pravo na povlasticu 6+6 upravo iz razloga što bi ostvario plaću po toj drugoj osnovi”, smatra zastupnik Domovinskog pokreta Daniel Spajić, koji je jedini bio protiv odluke u Horvatovu korist.

Manevar koji nije presedan

Većinom glasova MIP je tako prihvatio Horvatov zahtjev da mu se aktivira i odmah zamrzne zastupnički mandat. Predsjednik MIP-a Robert Jankovics objašnjava da to nije prvi puta da je MIP tako nešto odobrio, a Spajić upozorava da će, ako Sabor na plenarnoj sjednici to i odobri, uz Horvata šest mjeseci plaću dobivati i njegova zamjena u Saboru.

Predsjednik MIP-a Robert Jankovics rekao je pak za Jutarnji list da MIP nije napravio presedan, nego je nastavio praksu koja je započela 2016. sa slučajem bivšeg SDP-ovog ministra obrane Ante Kotromanovića koji je također u istom danu tražio i aktivaciju i zamrzavanje. Stoga i ne čudi da su i sadašnji i bivši SDP-ovci i ovoga puta bili ”za”.

Ovo su članovi MIP-a koji nisu bili protiv te su time Horvatu omogućili nove povlastice na račun hrvatskih poreznih obveznika: predsjednik Robert Janković (manjinci), potpredsjednica Barbara Antolić Vupora (SDP), Nikolina Baradić (HDZ), Jure Brkan (HDZ), Tomislav Klarić (HDZ), Romana Nikolić (NZ, Socijaldemokrati), Anita Pocrnić-Radošević (HDZ) i Hrvoje Zekanović (NZ). Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA