ŽIVOTNA DRAMA DARIJA SRNE: Ubili su mu baku i djeda, a sad je doživio treći rat u životu

ŽIVOTNA DRAMA DARIJA SRNE: Ubili su mu baku i djeda, a sad je doživio treći rat u životu

Darijo Srna (39) bivši kapetan hrvatske nogometne reprezentacije, nedavno se našao u nezgodnoj situaciji prilikom invazije Rusije na Ukrajinu te nakratko nije uspio izaći iz Kijeva, ali na kraju je srećom došao do Mađarske. Nakon toga, Srna se obratio svojim pratiteljima na Instagramu te na taj način pružio javnu podršku Ukrajincima. Javlja ZAGREB INFO

”Dragi prijatelji, dragi Hrvati, hvala vam svima na podršci. Ja sam u Mađarskoj. Hvala vam puno i molite se za Ukrajinu”, objavio je na Instagramu, a danas se obratio i ukrajinskim navijačima i pratiteljima. Ukrajina, mi smo uz tebe, nikad nećeš biti sama”, poručio je emotivni nogometaš na ukrajinskom jeziku. Rijetki su upućeni u životnu dramu nogometaša te kroz što je sve prošao, pa nije ni čudo da se nogometaš u tolikoj mjeri poistovjećuje s ljudima koji prolaze kroz rat. Naime, Srna je upravo u Ukrajini doživio treći rat u životu, a iza njegove životne pozadine krije se svašta.

Obitelj mu je bila u izbjeglištvu 

Životna priča Darija Srne ima čitav niz potresnih zgoda, događaja o kojima se mogu napisati najveći svjetski “bestselleri”, ali i snimiti najintrigantnije priče.  Njegov otac Uzeir Srna rođen je u Gornjim Stopićima 1940. godine. No, u to vrijeme tim je područjem (istočna Bosna) bijesnio Drugi svjetski rat, pa se obitelj Srna vrlo brzo našla u izbjeglištvu, piše Goal.

U svoje Stopiće vratili su se godinu dana kasnije, a onda su u to selo jedne večeri neočekivano upali četnici, te ga – spalili do temelja. Maleni Uzeir uspio je pobjeći u društvu oca i njegovog brata Safeta, dok mu je trudna majka tih dana živa spaljena s kćerkom.  Uzeir i Safet razišli su se u Bosanskom Šamcu, pa je otac Darija Srne tada završio u Sloveniji. Točnije, u sirotištu u Murskoj Soboti gdje ga je posvojila obitelj Kelenc. Uzeir Srna tako je na jedno vrijeme postao – Mirko Kelenc.

Uzeirov otac zajedno s bratom Safetom tragao je za izgubljenim Uzeirom, kojeg su nakon par tjedana uspjeli pronaći u Sloveniji. Ubrzo ga i odvesti od obitelji Kelenc, te mu povratiti pravo ime. U to vrijeme Uzeir Srna je neočekivano ostao bez oca, koji je kao konobar zalutanim metkom usmrćen u jednom kafiću. Uzeir je tako u kratkom razdoblju ostao bez oca i majke čije grobove nikada nije pronašao.

Srnin otac bio je vratar Sarajeva

Srnin otac je u mladosti bio vratar Sarajeva, pa je branio za Jedinstvo, a onda se skrasio u zeničkom Čeliku. I onda sasvim slučajno stigao u Metković. Naime, Čelik je gostovao na prijateljskoj utakmici kod Neretve koja nije imala vratara. Pa je za Neretvu branio Uzeir koji je odmah i ostao u Metkoviću. U tom je gradu oženio prvu suprugu nadu, dobio i prvog sina Renata. Taj brak nije dugo potrajao, pa je Uzeir otišao na četiri godine u Francusku. Nakon toga se vratio u Metković, radio kao vozač kamiona te se oženio drugi put sa suprugom Milkom. U braku su dobili sina Darija i Igora.

Dok su drugi bježali od granatiranja Donjecka, on je odlučio ostati 

Nogometna karijera Darija Srne išla je uzlazno od 1999. do 2003. godine, nakon čega se izsplitskog Hajduka otisnuo u tada nepoznatu sredinu. U Šahtar iz Donjecka. Tijekom cijelog života Darijo Srna se vodi istim načelima, obitelj i vjernost hrvatskom su kapetanu bile iznad svega… Uz obitelj je bio doslovno u svakom trenutku, dok je svom Šahtaru vjeran već punih 13 godina. Dok su mnogi, nakon granatiranja Donjecka, glavom bez obzira bježali iz Ukrajine, on je tada izjavio:

“Ne, ne želim sada, poput mnogih stranaca, bježati iz Ukrajine. Vraćam se u Donjeck, pa makar sa šljemom” poručio je Darijo Srna u ožujku 2014. godine po završetku jedne reprezentativne akcije u vrijeme kada su nemiri harali ukrajinom. Unatoč granatiranju vratio se u Donjeck i tako pokupio simpatije Ukrajinaca.

Brat s Downovim sindromom

Stariji brat Igor ima blaži oblik Downovog sindroma pa se Darijo od najranijih dana brinuo o njemu te je  njegovo ime i istetovirao čak na prsima. Upravo iz tog razloga, kapetan hrvatske nogometne reprezentacije je posebno slab na djecu s Downovim sindromom, kojima financijski pomaže u brojnim slučajevima. Osim toga, često pomagao tamošnjoj djeci s poteškoćama u razvoju kojima je poklanjao 100 laptopa, 20 tona mandarina, pribore za školu, sportsku opremu. Po svemu sudeći, o Srni bi se zaista mogla napisati zanimljiva biografska knjiga.

Supruga Darija Srne užasnuta ratom u Ukrajini

Nogometaš je u dugogodišnjem braku poduzetnicom Mirelom ex Forić s kojom je dobio dvoje djece, stariju kći Kasiu i sina Karla. Četveročlana obitelj u Ukrajini je provela nekoliko godina pa prestrašena Mirela nije mogla sakriti koliko je shrvana zbog trenutnog rata koji se upravo događa.

”Nekad sam svaki dan prelazila preko ovog mosta. U najgorim noćnim morama nisam mogla zamisliti da će ovako izgledati. Što nije u redu s ovim svijetom?”, napisala je na Instagramu te rastužila pratitelje objavom. Iako bračni par uživa obiteljsku idilu, nisu mogli sakriti koliko ih je dotuklo ratno stanje u državi u kojoj su proveli tolike godine. Oboje su na društvenim mrežama iskazali najdublje emocije te uputili podršku Ukrajincima. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA