Sveučilište u Zagrebu nakon 8 godina dobiva novog rektora ili rektoricu: Ovo su kandidati

Sveučilište u Zagrebu nakon 8 godina dobiva novog rektora ili rektoricu: Ovo su kandidati

Rezultat izbora je prilično neizvjestan, a aktualni Boras nedavno je izjavio kako ima svog favorita, odnosno ‘više njih‘…

U podne će početi izvanredna sjednica Senata na kojoj bi trebao biti izabran novi rektor, odnosno rektorica Sveučilišta u Zagrebu, s mandatom do listopada 2026. godine. Dosadašnjem Damiru Borasu s rujnom istječe osam godina na čelu Sveučilišta (dva mandata), a njegov nasljednik/ica birat će se na sjednici zatvorenoj za javnost.

Kandidati su Mirjana Hruškar s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Marijan Klarica s Medicinskog fakulteta, Stjepan Lakušić s Građevinskog i Tonći Lazibat s Ekonomskog fakulteta.

Prema Statutu, novi rektor bit će onaj koji osvoji natpolovičnu većinu ukupnog broja glasova članova Senata, tijela sastavljenog od 70 predstavnika fakulteta, među kojima je 12 studentskih predstavnika.

Glasanje je tajno, a o rezultatima će izvijestiti predsjednik Izbornog povjerenstva, dekan Pravnog fakulteta Ivan Koprić.

Iz uprave Sveučilišta su izvijestili kako će se po objavi rezultata novinarima obratiti aktualni i novoizabrani rektor/ica.

Rezultat izbora je prilično neizvjestan, a aktualni Boras nedavno je izjavio kako ima svog favorita, odnosno “više njih“. Boras je, inače, izabran za rektora u travnju 2014., kao predloženik Vijeća društveno-humanističkog područja te Filozofskog fakulteta, Fakulteta političkih znanosti i Učiteljskog fakulteta. Reizabran je na tu funkciju u veljači 2018., doznaje jutarnji list