Na pomolu veliki preokret? Putinu baš i ne ide po planu…

Na pomolu veliki preokret? Putinu baš i ne ide po planu…

Kako je već objavljeno, čini se da ruski predsjednik Vladimir Putin počinje pokazivati nervozu i bijes jer se invazija na Ukrajinu ne razvija kako je zamislio.

To proizlazi iz obavještajnih podataka koje je estonski zastupnik u Europskom parlamentu, Riho Terras, objavio na Twitteru, a o tome ga je, kaže, izvijestio ukrajinski pripadnik tajne službe. Putin se, po njemu,  sastao s oligarskima na Uralu, gdje su navodno okupljeni  kako nitko od njih ne bi pobjegao iz Rusije. Putin je, prema ovom izvoru, mislio da će rat biti brz i lak i da će sve biti gotovo za jedan do četiri dana, piše Terras, koji je objavio i faksimil dokumenta za koji tvrdi da ga je dobio., piše slobodna dalmacija

No, to nije jedina naznaka da se stvari u Ukrajini ne razvijaju potpuno, pa možda ni približno po planovima Kremlja. U svom zadnjem obraćanju javnosti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski više se ne doima defetistički kao ranije, kada je upozorio da je to možda posljednji put da ga vidimo živog. Djeluje mirnije, koliko to može biti u ovoj strašnoj krizi, ali ne treba se oslanjati samo na površnu analizu njegova govora tijela.

Naime, i vijesti koje pristižu s terena u zadnjih sedam sati daju naznaku da ukrajinska obrana nije tako lak “zalogaj” za rusku vojsku i da je moral na visini. Evo nekoliko takvih vijesti…

1) Natezanje oko pregovora

Kremlj tvrdi da je Putin naredio zaustavljanje napada još u petak, očekujući pregovore sa Zelenskim, ali – kako prenosi Reuters – glasnogovornik ruske vlade rekao je da je operacija nastavljena u subotu poslijepodne jer je ukrajinsko vodstvo odbilo pregovarati. No, Ukrajinci demantiraju da su apriorno odbili pregovore o primirju, uz napomenu da ne pristaju ni na kakve ultimatume. Navodno su bili spremni na pregovore, ali nisu mogli pristati na uvjete koje im je za njih postavila Rusija. Očito je da nisu toliko očajni da bi se povinovali Putinovim ucjenama.

Rusija je objavila da je predložila pregovore u Minsku, glavnom gradu njihove saveznice Bjelorusije, ali Washington je ocijenio da se ruska ponuda ne može smatrati vjerodostojnom.

2) Ukrajinski ministar obrane tvrdi da Rusi ne uspijevaju

Ukrajinski ministar obrane tvrdi da Rusi mijenjaju taktiku jer su pogriješili i doživjeli neuspjeh. Kaže da su ruski napadi zaustavljeni te oni sada prelaze na sabotaže i padobranske desante.

3) Velika Britanija: Melitopolj nije pao, otpor se svuda nastavlja

Velika Britanija, koja je osporila ruska izvješća da su ruske snage zauzele jugoistočni grad Melitopolj, javlja da ukrajinska vojska nastavlja pružati otpor diljem zemlje. “Rusija tek treba uspostaviti kontrolu nad zračnim prostorom nad Ukrajinom, što uvelike smanjuje učinkovitost ruskog ratnog zrakoplovstva. Ruske žrtve će vjerojatno biti teške i veće od onoga što očekuje ili priznaje Kremlj”, navodi se.

4) U Kijevu nema ruskih vojnika

Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko izjavio je da je glavni grad pod kontrolom ukrajinske vlade, a u njegovom središtu nema ruskih vojnika. “Prošla noć bila je teška, ali ruskih vojnika nema u gradu”, rekao je Kličko u videosnimci objavljenoj u subotu ujutro, ali dodao je da “neprijatelj i dalje pokušava prodrijeti u grad.”

5) Zelenski diže moral: ‘Mi ćemo pobijediti’

Predsjednik Volodimir Zelenski u subotu ujutro obratio se javnosti i rekao da će se njegova zemlja uspjeti obraniti od  ruskih snagama. Kaže da vladine snage još uvijek kontroliraju Kijev i “ključne točke u gradu” te je ukazao na brojne dezinformacije i propagandni rat: “Molim vas, zaustavite one koji lažu ili pokušavaju lagati vama i nama. Mi ćemo pobijediti”, poručio je, uz napomenu da uspješno zadržavaju neprijateljske napade: “Kijev i ključna područja kontrolira naša vojska.”

6) ‘Ne treba mi prijevoz, nego streljivo’

Istodobno, Zelenski je odbio ponudu SAD-a za evakuaciju, objavilo je na Twitteru veleposlanstvo Ukrajine u Velikoj Britaniji. Prema njima, Zelenski je odgovorio: “Ovdje je borba. Treba mi streljivo, a ne prijevoz.” U videu objavljenom u subotu ujutro na Twitteru, Zelenski je rekao: “Ne polažemo oružje.”

7) Odbili ruski padobranski desant kod Lavova?

Reuters je javio da su ukrajinske snage odbile padobranski desant kod Lavova. Naime, gradonačelnik tog grada rekao je da su se ruske snage povukle nakon sraza s ukrajinskim snagama kod Brodija na zapadu Ukrajine, 80-ak kilometara od Lavova. Ipak, ta informacija nije potvrđena i, prema drugim ukrajinskim izvorima, došlo je do zabune odnosno ruskog desanta nije bilo.

8) Britanija i EU šalju još oružja Ukrajini

Britanski ministar obrane rekao je da su se Britanija i još 25 zemalja dogovorile da trebaju poslati dodatnu pomoć Ukrajini i sada treba koordinirati načine na koji bi se vojna pomoć dostavila. Razumljivo, nije otkrio detalje. Dodao je da će Kremlj sad morati računati na ukrajinski otpor pa da stoga Rusi možda pojačaju bombardiranje. Njemačka je također odlučila Ukrajini iz Nizozemske poslati 400 raketnih bacača (RPG). Prema navodima ‘Politica’, ovo bi moglo predstavljati veliki preokret.

9) Ukrajinske vlasti: ‘Držimo Keršon’

Ukrajinci tvrde da kontroliraju grad Keršon na jugu zemlje, sjeverozapadno od Krima. Gradonačelnik Ihor Kolijakev tvrdi da su odbijeni svi ruski napadi.

10)  Ukrajinske vlasti tvrde da drže hidrocentralu pod kontrolom

Tijekom noći s petka na subotu vodile su se žestoke borbe za hidrocentralu kod Kijeva i, kako tvrdi ukrajinski ministar energetike, ukrajinske snage u potpunosti su vratile kontrolu nad ovim važnim objektom.