Zoran Milanović se obraća javnosti: ‘Ne želim da naši vojnici idu tamo gdje ne moraju‘

Zoran Milanović se obraća javnosti: ‘Ne želim da naši vojnici idu tamo gdje ne moraju‘

Sad kada smo u NATO-u, sad nas se pita gdje je granica. To ne opravdava rusku agresiju. Ruska vojska ulazi u Kijev – dodao je predsjednik

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u petak je rekao da su sankcije koje su nametnute Rusiji najjače do sada, ali da ne mogu zaustaviti Rusiju., prenosi jutarnji list

– To su samo sankcije – rekao je predsjednik Milanović.

– Ne želim da naši vojnici idu tamo gdje ne moraju. Baltičke države su drugo. Nadam se da neće biti potrebe. Ušli smo u NATO, u gotovu situaciju. Opet bi se zalagao za ulaz. Sad kada smo u NATO-u, sad nas se pita gdje je granica. To ne opravdava rusku agresiju. Ruska vojska ulazi u Kijev – dodao je predsjednik.

Milanović je upitan o najavljenom sastanku NATO-a na temu ukrajinske krize.

– Nakon samita NATO-a ne očekujem ništa novo i mogu samo izraziti čuđenje da se samit saziva preko videokamere, da se ne može sazvati u Bruxellesu. NATO samit se održava preko videoveze. To ne ostavlja dojam ozbiljnosti – rekao je Milanović.

Predsjednik je zatim upitan o koordinaciji reakcije Hrvatske na krizu u Ukrajini.

– Ja sam postavio tezu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Morao sam neke ljude nagovarati godinu dana da se gaženje prava u Bosni i Hercegovini stavi na dnevni red. Hrvatska neće propasti ako se pričeka još koji dan i onda sazovemo sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Premijer i ja smo u kontaktu i to je dovoljno. Ministri obrane i vanjskih poslova stalno su u Bruxellesu i usuglašavaju stavove. Vrhovni zapovjednik treba potpisati odlazak vojnika u Mađarsku – rekao je Milanović te ponovio da su on i premijer u kontaktu.

Predsjednik je potom rekao da ga više od svega zanima hoće li sankcije koje su nametnute Rusiji imati utjecaj na hrvatske tvrtke.

Milanović je građanima Hrvatske potom poručio da je situacija u Ukrajini “neugodna”, ali da “mogu biti mirni”.

Dodao je da će se Hrvatska solidarizirati s Ukrajinom koliko je to moguće