Kriza Plenkovićeve Vlade pala u drugi plan. Još nema imena novog ministra, sve izvjesnija veća rekonstrukcija

Kriza Plenkovićeve Vlade pala u drugi plan. Još nema imena novog ministra, sve izvjesnija veća rekonstrukcija

Ruska vojna invazija na Ukrajinu sporednom je učinila i veliku krizu Vlade Andreja Plenkovića. Još u srijedu su u Banskim dvorima odlučili da se u petak, premda je to ranije bilo planirano, neće glasovati o novom ministru graditeljstva. javlja NOVI LIST

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić to je u srijedu navečer, gostujući u HTV-ovoj emisiji Otvoreno, obrazložio obvezama premijera Plenkovića na izvanrednom sastanku Europskog vijeća. Ova bi situacija, koliko god teška bila za međunarodnu situaciju, mogla pozitivno djelovati na vladajuću koaliciju, u kojoj su se proteklih dana pojavile ozbiljne napukline. Plenković je jučer na sjednici Vlade naglasio da su Hrvatskoj, u okolnostima rata na istoku Europe, potrebni političko jedinstvo i stabilnost, pa bi sada moglo doći do homogenizacije parlamentarne većine, s tim da problem potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, koji se nalazi pod istragom USKOK-a, neće nestati.

Dodatno vrijeme

Dakle, Horvat neće dobiti nasljednika do idućeg tjedna, Plenković ima dodatno vrijeme za potragu za čovjekom koji će trebati pokrenuti proces obnove područja nastradalih u potresima 2020. Nakon što dio njegovih koalicijskih partnera nije pristao da to bude predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj, postignut je dogovor da resor graditeljstva ostane HDZ-ov. U kalkulacijama tko bi to mogao biti, iskrsnulo je i ime Branka Bačića koji je ministarstvom, u sklopu kojeg je bilo i graditeljstvo, upravljao godinu dana u Vladi Jadranke Kosor. Predsjednik reformista Radimir Čačić čak je javno rekao da bi upravo Bačić bio najbolje rješenje, ali da ne vjeruje da će se to realizirati jer je on Plenkoviću vrlo važan za koordinaciji parlamentarne većine. Bačić je u spomenutoj emisiji sam demantirao da prelazi na drugu stranu Markovog trga.

– Predsjednik Vlade je razgovarao s nekoliko kandidata, imamo u stranci dosta ljudi etabliranih na lokalnoj i nacionalnoj razini, izjavio je Bačić. On je u ponedjeljak, po završetku sjednice Predsjedništva HDZ-a, rekao novinarima da »rekonstrukcija Vlade u ovom trenutku« nije na dnevnom redu, ali samo dva dana kasnije govorio je nešto sasvim drukčije.

– Razmišljamo o rekonstrukciji Vlade, o određenim osvježenjima pri kraju druge godine mandata, otkrio je Bačić u Otvorenom. Moguće je, znači, da već za mjesec-dva Plenković temeljitije redizajnira svoju Vladu, što su od njega u utorak tražili i neki koalicijski partneri.

Druga opcija

Bačić je u srijedu navečer kazao još jednu važnu stvar. Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka, zgražala se što će Horvat, kako je najavio njegov odvjetnik Vladimir Terešak, aktivirati i istovremeno opet zamrznuti saborski mandat i, makar je u Remetincu, primati plaću kao bivši ministar, koristeći povlasticu – šest plus šest. Međutim, dok je ona žustro govorila, Bačić je dobacivao »neće dobivati plaću, neće dobivati plaću«. Po svemu sudeći, u HDZ-u Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika također tumače na način da bi Horvat aktivacijom mandata ostvario plaću te da onda ne bi mogao konzumirati šest plus šest. U tom slučaju Horvat mora birati između te naknade za bivšeg državnog dužnosnika i dolaska u Sabor, što nije inicijalno namjeravao napraviti odmah, nego tek za pola godine. Kad bi se opredijelio za drugu opciju, stekao bi zastupnički imunitet i moralo bi ga se pustiti iz pritvora. Dogodilo se to 2008. Branimiru Glavašu koji je izašao na slobodu nakon što je opet stekao zastupnički imunitet, a Sabor mu ga potom više nije ukinuo. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA