Ivana Petrović o mogućnosti sastanaka Putina i Zelenskog: “To je čista provokacija, to nije moguće”

Ivana Petrović o mogućnosti sastanaka Putina i Zelenskog: “To je čista provokacija, to nije moguće”

Ivana Petrović analizirala je drugi dan rata u Ukrajini te rekla da pozive Vladimira Putina na sastanak s ukrajinskom vlasti smatra “čistom provokacijom”.


Ivana Petrović, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV, komentirala je drugi dan rata u Ukrajini. Rekla je da poziv Vladimira Putina na progovore u Minsk smatra čistom provokacijom.

“Minsk je grad u Bjelorusiji u kojem je potpisan sporazum kojeg je Rusija prije ove invazije odbacila. S druge strane, on naziva predsjednika Volodimira Zelenskog nacistom i narkomanom te poziva ukrajinsku vojsku na državni udar i svrgavanje vlastite vlade. Tako da taj sastanak doista nije moguć”, rekla je uživo u Dnevniku Nove TV.

Petrović se također osvrnula na Putinove izjave o “denacizaciji” Ukrajine.

“Ljudi to često krivo shvaćaju i misle da je to negiranje ukrajinske nacije. To na neki način i je istina, ali to prije svega znači očistiti Ukrajinu od nacista jer je očito ruski narativ da su Ukrajinci sljedbenici Stepana Bandere“, objasnila je urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV.

“Ukrajina ima problema s takvim grupacijama, ali to nikako nije generalno ili opće stanje u tom narodu. Riječ ‘nacisti’ Rusija dosta na međunarodnim forumima koristi za određene narode istočne Europe”, dodala je.

Utjecaj rata na ekonomiju

Što se tiče europskih sankcija koje su nametnute Rusiji, Petrović je rekla da one neće biti dovoljne.

“Pogriješila sam kada sam sinoć govorila da će vrlo brzo pasti prašina na sve to. Morala sam reći da će već danas ujutro pasti prašina. Te sankcije su vrlo blage. Amerikanci su očito izašli u susret Njemačkoj i iz njih izbacili SWIFT, za koji 100 posto znam da je bio u prvom nacrtu sankcija”, rekla je.

Dodala je da su zanimljive sankcije koje je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov najavio protiv SAD-a.

“Rekao je da neće biti ekvivalentne, ali da će biti jako kalibrirane. Pretpostavljam da je riječ o zabrani izvoza kerozina, dizela ili motora za svemirske letjelice”, rekla je.

Osim toga, Petrović je istaknula da je zanimljiv način na koji se Putin odnosi prema ruskim oligarsima koji zbog rata gube ogroman novac.

“Treba paziti na njihovo ponašanje. Ako Putina itko može svrgnuti s vlasti, onda su to oligarsi u trenutku kada im on postane kamen oko vrata”, zaključila je.