Igor Peternel podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Zagrebačke skupštine

Igor Peternel podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Zagrebačke skupštine

Herman je rekao da bi se u pitanje trebao dovesti Tomaševićev prijedlog o zbrinjavanju otpada u Zagrebu putem “famoznih vrećica”

Na osmoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine član Domovinskog pokreta Igor Peternel podnio je neopozivu ostavku na mjesto potpredsjednika Skupštine. Time je s dnevnog reda povučena prva točka u kojoj se tražilo razrješenje Peternela i izbor novog potpredsjednika., doznaje Jutarnji list

Peternelova je ostavka na mjesto potpredsjednika, uz prozivke gradskog HDZ-a da je model zbrinjavanja otpada putem “službenih vrećica”, što sad uvodi gradonačelnik Tomislav Tomašević, upitne zakonitosti, obilježila osmu sjednicu Skupštine na kojoj se glasalo o više od 30 točaka.

Među ostalim, na dnevnom je redu bio prijedlog kluba zastupnika Bandić Milan 65 – Stranka rada i solidarnosti o stavljanju izvan snage Tomaševićeve odluke o ukidanju mjere roditelj – odgojitelj, a glasati se trebalo i o prijedlogu zaključka o pokretanju postupka izrade provedbenih akata strategije razvoja Urbane aglomeracije Zagreb za razdoblje do kraja 2027., izvješću o izvršenju plana djelovanja Grada u području prirodnih nepogoda za 2021., prijedlogu ravnatelja Gavelle.

“Čipiranje”

Predsjednik gradskog HDZ-a Mislav Herman je naveo da bi se u pitanje trebao dovesti Tomaševićev prijedlog o zbrinjavanju otpada putem “famoznih vrećica”, plan da građani kupuju službene vrećice za smeće od 4 ili 8 kuna, a koji bi trebao stupiti na snagu u srpnju, dodajući da bi se one trebale “čipirati i upariti s odgovarajućim korisnikom” što će dramatično poskupjeti cijeli model.

Tomašević je ipak odgovorio da su sve pravne dileme koje su postojale, već raščišćene.

“Mi smo do ove odluke došli nakon nekoliko sastanaka u Ministarstvu gospodarstva (…) Baš smo neke pravne dileme s ministarstvom raščišćavali i raščistili smo ih. Iz te perspektive, znamo zašto smo ovu odluku postavili ovakva kakva jest”, rekao je Tomašević na konferenciji za medije u pauzi zasjedanja zagrebačke Gradske skupštine.

Zahtjev na potpis

Komentirao je i dodjelu Gradskog vrta na Prisavlju udruzi Zeleni inkubator, čiji je predsjednik aktivist i redatelj Dario Juričan, o čemu je Jutarnji pisao. Riječ je o parceli koju je 2014. bivši gradonačelnik Milan Bandić dodijelio sam sebi, u okviru projekta Zagrebački vrtova, a sada je zaključkom gradonačelnika Tomaševića, isti vrt dodijeljen Juričanovoj udruzi za projekt edukativnog vrta “Od stručka do ručka” & “Pojesti”.

“Nikad nisam razgovarao s Juričanom o tom projektu ili parceli”, rekao je Tomašević, istaknuvši da mu je taj zahtjev došao na potpis, kao i tisuće drugih zahtjeva.

“Ako se radi o nekom performansu gdje se vrt neće koristiti za svrhu za koju je dodijeljen, onda će se ta parcela oduzeti”, tvrdi Tomašević.