Saborski zastupnici i zastupnice PGŽ-a: Katarina Peović jedina nije primala nikakve saborske naknade

Saborski zastupnici i zastupnice PGŽ-a: Katarina Peović jedina nije primala nikakve saborske naknade

Dok su u saborskim tablicama troškova zastupnika za 2021. godinu kod Katarine Peović sve rubrike prazne, nitko od zastupnika iz Primorsko-goranske županije nije se odrekao naknade za odvojeni život u visini od devet tisuća kuna godišnje. Javlja NOVI LIST

U saborskim tablicama troškova zastupnika, kod Katarine Peović su doslovno sve rubrike prazne. Ona je tijekom 2021. svakog mjeseca primala isključivo plaću, ništa povrh toga, ni naknadu za odvojeni život, niti je igdje putovala na teret poreznih obveznika. Nije Katarina Peović jedinstvena po tome u Saboru, ali izdvaja se među zastupnicima iz Primorsko-goranske županije. Međutim, možda se nju, premda je mandat osvojila u osmoj izbornoj jedinici, ne treba voditi kao zastupnicu iz Primorsko-goranske županije.

Prebivalište u Zagrebu

– Ja sada prebivalište imam u Zagrebu. Neko vrijeme sam prošle godine, zbog lokalnih izbora, prebivalište imala prijavljeno u Rijeci jer sam se kandidirala za gradonačelnicu. Tada sam u Zagrebu imala boravište. No, niti u tom razdoblju nisam tražila nikakve povlastice, iako sam puno putovala u Rijeku i to me dosta koštalo. Nije mi na pamet padalo da podnesem zahtjev za naknadu za odvojeni život jer i dalje sam živjela u Zagrebu. Ne znam kako je Peđa Grbin primao tu naknadu za život u Zagrebu s obitelji, rekla nam je Katarina Peović. Nije joj jasno niti kako Arsen Bauk »ide iz Zagreba na kupanje na Brač« i za to naplaćuje državi putne troškove.

Nitko od zastupnika koji su neosporno iz Primorsko-goranske županije nije se odrekao naknade za odvojeni život u visini devet tisuća kuna godišnje. U 2021. ju je od ukupno 151, primalo 85 zastupnika, također i Josip Borić, Majda Burić, Gari Cappelli, Ivan Kirin, Tomislav Klarić iz HDZ-a, SDP-ovke Mirela Ahmetović i Sanja Udović te Erik Fabijanić iz Kluba Socijaldemokrati i mostovac Marin Miletić. Svi oni, kako su nedavno objasnili za naš list, dok su u Zagrebu žive sami u stanu koji im plaća Sabor, a ostatak vremena provode u svojim mjestima. Pogotovo se to odnosi na one koji su gradonačelnici i načelnici općine, Tomislava Klarića, Mirelu Ahmetović i Sanju Udović. Imaju li onda oni pravo na naknadu za odvojeni život? Dobar dio javnosti ne slaže se s time.

Populistička inicijativa

Ova je naknada svako malo predmet interesa medija. Krajem prošlog tjedna zato je Arsen Bauk predložio saborskom Odboru za izbor, imenovanja i upravne poslove da je jednostavno – izbriše. U tu bi svrhu trebalo mijenjati Odluku o smještaju zastupnika Hrvatskog sabora u Zagrebu u vrijeme zasjedanja Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika, koju je donio navedeni Odbor. Već 17 godina, na osnovi te Odluke, naknadu za odvojeni život dobivaju zastupnici s prebivalištem udaljenim više od 50 kilometara od Zagreba, kojima je u Zagrebu država osigurala smještaj ili imaju u njemu vlastiti stan.

Te kriterije svakako zadovoljavaju zastupnici iz Primorsko-goranske županije, ali sada je na potezu Odbor koji vodi Nada Murganić iz HDZ-a. Ona sjednicu s dnevnim redom koji predlaže Bauk još nije sazvala, budući da o ovoj temi HDZ još nije zauzeo stav. Njihov zastupnik Marko Pavić u petak je Baukovu inicijativu nazvao populističkom. U slučaju da HDZ ipak pristane ukinuti naknadu za odvojeni život, možda će se za zastupnike koji nisu iz Zagreba uvesti dnevnice. Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, nedavno je istaknuo da naknada za odvojeni život predstavlja kompenzaciju za dnevnice. Ako će Klarić, Miletić i ostali zastupnici iz PGŽ-a uskoro dobiti pravo na dnevnicu, koja je u Hrvatskoj 200 kuna, možda će im se to i više financijski isplatiti nego godišnja naknada za odvojeni život od devet tisuća kuna.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA