Otvoreno pismo Tomaševiću: ‘Lažno ste nas uvjerili da ćete biti drugačiji od Bandića’

Otvoreno pismo Tomaševiću: ‘Lažno ste nas uvjerili da ćete biti drugačiji od Bandića’

Članovi inicijative SOS za Mirogoj optužili gradonačelnika da se “boji poštivanja zakona” te da se sprema, nakon što je Grad platio troškove iskopa i izgradnje grobnice Milana Bandića na zelenoj površini, prenijeti pravo njenog korištenja na Bandićevu suprugu i tako ju pretvoriti u privatnu obiteljsku grobnicu

Inicijativa SOS za Mirogoj objavila je na svojoj Facebook stranici otvoreno pismo zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću.  Vijest je na portalu ZAGREBI HR

“Nakon što smo se naivno ponadali kako će nova gradska vlast zaustaviti daljnju devastaciju Mirogoja, u Jutarnjem listu se oglasila  Bandićeva ekipa, koja mu, uspoređujući svog gazdu s Beethovenom,  želi na Mirogoju podići spomenik, a jedan od glavnih argumenata im izjava gradonačelnika Tomaševića kako pri zasnivanju tog grobnog mjesta ‘nije bilo nezakonitosti’. Stoga smo se gradonačelniku obratili pismom. 

Gospodine Tomaševiću, obraćamo vam se s velikom ogorčenjem nakon članka na temu groba Milana Bandića. Iz tog članka saznajemo kako njegovi suradnici i supruga žele da se vašem prethodniku izgradi nadgrobni spomenik, a pritom se pozivaju na vašu izjavu da u slučaju zasnivanja tog grobnog mjesta nije bilo nezakonitosti. Neka vam vaš zamjenik Luka Korlaet, arhitekt po struci, pročita i objasni samo čl. 93. GUP-a. Uklonili su zelenu travnatu površinu, koju nisu smjeli dirati i ‘pretvorili’ je u ‘neiskorišteno područje unutar grobnog polja’, iako ta pozicija nikada nije bila njegov dio, što jasno pokazuju sve mape grobnih polja i što i vi osobno vrlo dobro znate”, navodi se u reagiranju.

Zataškavanje i nastavak devastacije Mirogoja 

“Vas su građani izabrali zato jer ste ih lažno uvjerili da ćete biti po svemu drugačiji od Bandića i da će se zakoni poštivati, a javni interes štititi, a sada ćete vi biti taj koji će ne samo zataškati dosadašnju devastaciju Mirogoja, već s njom nastaviti i dopustiti da mu se izgradi čak i nadgrobni spomenik. Nakon što je Grad kao nominalni korisnik grobnog mjesta platio troškove iskopa i izgradnje grobnice, sada ćete pod krinkom odterećenja građana daljnjih troškova, prenijeti pravo korištenja na Podružnicu Gradska groblja, koja će potom to pravo prenijeti Bandićevoj supruzi, pa će Bolleove arkade biti svedene ne samo na ponižavajuću kulisu groba najgoreg političkog čelnika u povijesti Grada, već njegove privatne obiteljske grobnice”, upozoravaju članovi inicijative.

“Vi mislite da ste po svemu drugačiji od Bandića. To je na stanoviti način točno. Naime, Bandiću, kakav god da je bio, mora se priznati da se u svojoj umišljenosti nije ničega bojao, čak ni kršenja zakona. Vi se s druge strane bojite čak i poštivanja zakona, odnosno konzekvenci koje bi iz toga slijedile. Vi se toliko bojite čak i mrtvog Bandića, da ćete lagati kako je u slučaju Bandićevog groba ‘sve bilo po zakonu’, a kako su vas do sada Bandićevi suradnici i poklonici dobro upoznali, to su očito i oni sami shvatili, pa vas ponižavaju i opstruiraju gdje god stignu, ali usprkos tome, osim kozmetičkih rošada, većinu istih ste ne samo zadržali u gradskoj upravi, već i zaštitili odbijanjem istraživanja svih bezbrojnih sumnjivih poslova Grada s njima povezanim privatnim tvrtkama, iako su vam sva dokumentacija tj. dokazi sada dostupni”, podsjećaju autori otvorenog pisma.

Gdje je nestao borac protiv devastacije javnog prostora? 

“Zar je vaš strah toliko velik da vas nije briga što će za sva vremena ostati zabilježeno da su vas građani izabrali da stanete na kraj ‘bandićevštini’, a vi ćete umjesto toga dopustiti izgradnju njegovog mirogojskog  nadgrobnog spomenika?  Gdje je nestao čovjek koji se borio protiv Bandićeve  devastacije javnog prostora i javnih dobara sve ove godine? To što sada činite nije samo politički fenomen, već je fascinantno i sa stanovišta psihologije. No, kako bilo, ta sramotna, nezakonito izgrađena grobnica na nominalno zaštićenoj zelenoj površini izvan grobnih je ujedno i vaša politička sramota, a sada ćete je nadograditi spomenikom za sva vremena. Spomenikom koji će zauvijek podsjećati na najveće političko zlo Milana Bandića uz posvetu – omogućio njegov nasljednik Tomislav Tomašević”, zaključuje se u priopćenju“.

sp Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA