Hoće li Horvat imati pravo na povlasticu 6+6?

Hoće li Horvat imati pravo na povlasticu 6+6?

Darko Horvat će aktivirati svoj zastupnički mandat, kako ne bi izgubio pravo na njega, ali ne planira odmah doći u Sabor.

Kako je za Novi list rekao njegov odvjetnik Vladimir Terešak, bivši ministar mu je prilikom posjeta u Remetincu rekao da će mandat opet staviti u mirovanje. “Horvat će prvo šest mjeseci primati plaću koju je imao u Vladi”, kazao je Terešak.

Međutim, upitno je bi li Horvat, ako aktivira mandat u Saboru, mogao koristiti povlasticu bivših dužnosnika 6+6, dakle pola godine punu plaću, u Horvatovom je to slučaju 19 i pol tisuća, te još šest mjeseci polovinu tog iznosa. Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika, naime, propisuje da se 6+6 može konzumirati od prestanka obnašanja dužnosti do početka ostvarivanja plaće po drugoj osnovi ili ispunjenja uvjeta za mirovinu.

Kada bi Horvat aktivirao mandat zastupnika, to bi se moglo interpretirati kao da je ostvario plaću po drugoj osnovi. “Ne bih se zasad o tome izjašnjavao, razmotrit ćemo takav Horvatov zahtjev ako nam on dođe”, rekao je Robert Jankovics, predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva, u čijoj je nadležnosti realizacija prava zastupnika.

Moguće je, dakle, da bi Horvat činom aktivacije mandata automatski izgubio pravo na 6+6. Ako je to tako, onda bi Horvat vjerojatno već po izlasku iz pritvora sjeo u zastupničke klupe, ne bi mandat stavio u mirovanje., prenosi N1