Macan: Premijer o uhićenju ne smije doznati iz medija

Macan: Premijer o uhićenju ne smije doznati iz medija

Dosta je upitnika ostalo oko akcije DORH-a i Uskoka u subotu. Komunikacijski stručnjak Krešimir Macan smatra kako bi premijera trebalo obavijestiti kada se kreće u akciju uhićenja ministra. “Mora postojati protokol u kojemu predsjednik vlade, bar on, mora znati da će se to dogoditi. To treba biti u razumnom trenutku, izravnom informacijom od onih koji to provode, a ne smije se dogoditi da to dozna iz medija. Državni čelnici potpisuju certifikate o tajnosti, tako da ako im se u tajnosti da neka informacija, onda je to tajno. Prva osoba u državi, a to je premijer u našem sustavu, mora imati kompletnu, nefiltriranu informaciju onoga tko vodi akciju”, ističe Macan. Javlja GLAS SLAVONIJE

Mnogi su se ovih dana prisjetili čelnica DORH-a i Uskoka, kako se na konferenciji za novinare u studenome 2021. brane od niza novinarskih pitanja dan nakon što ih je prozvao i predsjednik Zoran Milanović, rekavši da “rade nešto kako bi nešto prikrili”. “One se sada dokazuju više nego što je dosad bila praksa. Mijenjaju pravila igre zato što su tada bile posramljene. S druge strane imamo ljude koji su optuženi u aferi Vjetroelektrane i koji čine sve da ne odu u zatvor. Sada je na svima da jako dobro provjere što imaju, što su argumenti, a što insinuacije”, kaže Macan.

Zanimljivo je i što se nakon iskaza glavne svjedokinje Ane Mandac, bivše pomoćnice bivšeg ministra Darka Horvata, danog u petak, već u subotu rano ujutro išlo na uhićenje Horvata i novinari su – uobičajeno, već bili pred njegovom kućom. Dodajmo i da je Željka Pokupec, odvjetnica Ane Mandac, ranije radila u DORH-u i otišla kada je protiv nje Dinko Cvitan podnio zahtjev za pokretanje stegovnog postupka. Pokupec je bila jedna od najeksponiranijih tužiteljica u mandatu Mladena Bajića. Treba vidjeti i što bi za ovo priznanje zauzvrat mogla dobiti Ana Mandac, ima li to veze s postupkom za aferu Vjetroelektrane, jer ovdje ne može biti pokajnik – možda bude nagodbi na relaciji dva predmeta. “Tu je mnoštvo interesa. Kao i neki novi presedani. Milanović je na Čačićevu primjeru prvi uveo presedan da ministar ostaje na poziciji sve dok nije pravomoćno presuđen. Ako ti prijeti kazneni progon, kada zapravo odlaziš? Dakle, mi definiramo nove standarde kad odlučujemo hoćemo li nešto raditi ili ne”, ističe Macan, dodavši i kako je pitanje što s ostalima osobama koje su pod istragom, a ne znaju točno zbog čega. “Da je bilo tko u toj situaciji, i da ga se ‘dere‘ u medijima, a ne zna zašto, to je posve suluda situacija, gdje se ne možeš braniti. Nekoga se, dakle, ‘linčuje‘ podatcima iz tajnih istraga, tj. nezakonitim postupcima”, kaže, dodavši da su se oko ministra Aladrovića istražitelji očito zaletjeli. Dodaje i da je upitno mogu li SMS-ovi u kojima su pitanja je li nešto uvršteno ili nije, a ne poticanje na nešto, uopće biti dovoljan dokaz za išta. Završno kaže da, koliko god zvučalo apsurdno, mijenjajući HDZ, Plenković i dalje mijenja Hrvatsku nabolje. “S tim da se neke strukture u HDZ-u još nisu promijenile i ne shvaćaju tu poruku do kraja”, zaključuje.

Politički analitičar Pero Maldini kaže da je, s obzirom na to da je i za puno manje akcije DORH davao određene informacije “i vlasti i građanima”, u najmanju ruku čudno da kada uhićuju ovako visokopozicioniranoga političkog aktera, to ne čini. Ističe kako ga ozbiljno zabrinjava to da dok traju istražne radnje i nije podignuta formalna optužnica, imamo vrlo detaljne informacije koje cure iz istražnog postupka. To nikako nije dobro, kaže, jer smo već imali situacije da je to srušilo čitavu akciju i istražni postupak, a baca i sumnju na ozbiljnost i profesionalnost DORH-a i Uskoka. “Upravo zato, još uvijek je vrijeme da iziđu sa službenom izjavom. Da su to napravili odmah, kada se uhićenje dogodilo, mislim da bi puno stvari bilo jasnije”, ističe Maldini.

I.Bošnjak Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA