‘Sanacija bi trebala biti brža ali ovisi o suvlasnicima’: Predsjednik Mjesnog odbora o fasadama u Donjem gradu i zbog čega grad intervenira u privatne obnove

‘Sanacija bi trebala biti brža ali ovisi o suvlasnicima’: Predsjednik Mjesnog odbora o fasadama u Donjem gradu i zbog čega grad intervenira u privatne obnove

Sanacije grada nakon potresa 2020. i dalje traju, a zagrebački vatrogasci i u nedjelju su provjeravali koliko je centar siguran za pješake. Javlja  Zagreb.info 

Kako je Zagreb.info već pisao, cilj nedjeljne akcije bio je otkriti gdje vatrogasci trebaju intervenirati (to uključuje čišćenje blokova od zaostalih dimnjaka, crijepova i komada fasada), a sve kako bi se konačno moglo krenuti s konstrukcijskom obnovom koja je najavljena početkom ožujka.

Podsjetimo i kako je početkom veljače dogradonačelnik Luka Korlaet na redovnoj medijskoj konferenciji informirao javnost kako je tada krenula obnova Crkve Krista Kralja i drugih nekretnina u gradskom portfelju.

“Što se tiče obnove privatnih zgrada, napravili smo sve što smo mogli. Alocirali smo 160 milijuna kuna za to i kroz naš program pomoći podijelili smo milijune kuna pomoći sugrađanima. Posudili smo 16 suradnika Ministarstvu i tri Fondu za obnovu”, kazao je okupljenim medijima tada Korlaet.

Upravo je najviše šteta, ponajviše kod fasada, zabilježeno u donjem gradu ili upravno govoreći, na području mjesnog odbora Donji grad-Centar.

Predsjednik MO-a Donji Grad-Centar, Robert Faber za Zagreb.info je komentirao kako je dosta područja ograđeno zbog obnova ili uklanjanja opasne fasade.

Istaknuo je kako one predstavljaju opasnost, ali i podsjetio da su ona prvenstveno, odgovornost i obaveza suvlasnika zgrada.

“Zbog često nejasnih ili loših odnosa među suvlasnicima, Grad kontinuirano intervenira na kritičnim mjestima, postavljanjem zaštita ili uklanjanjem dijelova fasada”, istaknuo je Faber gradsku intervenciju u obnovu privatnih zgrada.

Dodao je i kako, osim zbog opasnosti po građane, fasade se obnavljaju i zbog poboljšanja energetske učinkovitosti, ali i estetskih razloga.

Propadanje starih fasada, prisjetio se Faber, problem je još otprije potresa, te je ustvrdio da je teško dati kvantitavnu procjenu ovog kontinuiranog procesa koji ovisi o brojnim faktorima.

“Brzina sanacije fasada svakako bi trebala biti brža, ali naglašavam da to prvenstveno ovisi o dogovorima vlasnika privatnih zgrada”, komenitrao je Faber svoje zadovoljstvo obnovom fasada u Donjem gradu kao predsjednik tamošnjeg mjesnog odbora.

Kod konstrukcijske obnove, kaže, ni građani nisu presretni brzinom.

“Naravno da građani nisu zadovoljni brzinom, ali treba ponoviti da tempo obnove ne ovisi o
gradu, nego prvenstveno o državi i sredstvima koja Vlada izdvaja za tu namjenu. Grad je u
svom proračunu rezervirao sredstva koja su dostatna da svojim udjelom prati ono što je Vlada isplanirala u državnom proračunu”, zaključio je Faber. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA