Vlasnik tvrtke kojoj je navodno pogodovao Horvat: ‘Ma samo mi još to fali u životu…‘

Vlasnik tvrtke kojoj je navodno pogodovao Horvat: ‘Ma samo mi još to fali u životu…‘

Javili smo se na taj natječaj i onda nas je nazvala neka žena iz Ministarstva da dođemo to potpisati i to je bilo to, kaže Ivan Kos

Naravno da poznajem Darka Horvata, pa tu smo iz istog kraja, ali taman posla da bi mi pomogao oko dobivanja potpora za moje tvrtke, još mi samo to fali u životu, rekao je Ivan Kos, direktor i osnivač tvrtke Dors projekt d.o.o. kojoj je navodno isplaćeno potpora u iznosu od 199,7 tisuća kuna namjenjenih područjima naseljenima pripadnicima nacionalnih manjina te tvrtki Eko Kotor d.o.o. kojoj je, pak, isplaćeno 199,9 tisuća kuna. Direktor i osnivač obje tvrtke tvrdi da se na te natječaje javlja veliki broj tvrtki iz njihova kraja, pa su se među njima javili i oni.

– Mi smo se javili na taj natječaj za potpore i onda nas je nazvala neka žena iz Ministarstva da dođemo to potpisati i to je bilo to – kaže Kos.

Na direktno pitanje jesu li njegove tvrtke ili on nešto radili za sada već bivšeg ministra Horvata, kaže da nisu, ali na pitanje je li s njim u prijateljskim ili kumskim odnosima, rekao je da ne želi više odgovarati na naša pitanja jer žuri na utakmicu.

Tvrtka Eko kotor bavi se projektiranjem i savjetovanjem, a veliki rast prihoda prijavila je 2019. (9,4 milijuna kuna, gubitak od 4 milijuna kuna) i 2020. godine (35,9 milijuna kuna, gubitak od 4,9 milijuna kuna). Riječ je o tvrtki o kojoj je Lider pisao 2020. godine, a “kojoj je tov pilića povećao pet puta prihod”, a radi se o tvrtki koja se dosad bavila proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora energije. Lider je pisao da se tvrtka otvara uz potporu HAMAG-BICRO-a i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Druga, pak, tvrtka Dors projekt ima problema s blokadama, međutim uspijevaju uvijek odblokirati račun te su 2020. prijavili prihod od 1,6 milijuna kuna. Ta tvrtka bavi se projektiranjem, nadzorom nad gradnjom i konzalting na području elektrotehnike i termotehnike (strojarstva).

Potpora je bila isplaćena i Klesarskoj radionici Željka Kovača i to u iznosu od 133.560 tisuća kuna. Kovač kaže da Horvata poznaje iz viđenja, a da se na natječaj za potporu javio legalnim putem.

– Normalno smo se javili na natječaj kao i svi i dobili, ne vidim u čemu je problem – izjavio je Kovač.

Spominje se i Tomislav Tolušić te povezuje navodno s tvrtkama kojima su također isplaćene potpore, jedna od njih je Cestogradnja d.o.o., kojoj je isplaćena potpora u iznosu od 199,9 tisuća kuna. Ta tvrtka povezana je, pak, sa Zvonimirom Koićem, bivšim zamjenikom Tolušića u vrijeme dok je bio župan Virovitičko podravske županije i njegovom obitelji. Ta tvrtka 2020. prijavila je najveći prihod dosad u iznosu od 10,1 milijun kuna. Tvrtka se bavi gradnjom stambenih i nestambenih zgrada. Pokušali smo dobiti Tomislava Tolušića, ali nije se javljao, piše jutarnji.hr.