NIKOLA GRMOJA: ‘Most je predvodnik opozicije: prilazi nam dio birača Možemo!, SDP je razjedinjen, a Domovinski pokret bori se za politički opstanak’

NIKOLA GRMOJA: ‘Most je predvodnik opozicije: prilazi nam dio birača Možemo!, SDP je razjedinjen, a Domovinski pokret bori se za politički opstanak’

Saborski zastupnik Mosta u intervjuu NACIONAL govori da bi njegova stranka trenutačno osvojila preko 20 mandata u Saboru, zašto je uvjeren da je Most ključna snaga u promjenama u Hrvatskoj te ne isključuje mogućnost izlaska na izbore u koaliciji s nekom srodnom strankom

Potpredsjednik i saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja u intervjuu za Nacional iznosi novu, samosvjesnu i nadasve ambicioznu sliku vlastite stranke, za koju tvrdi da je spremna preuzeti vodstvo opozicije u Hrvatskoj i dati premijera na sljedećim izborima te Hrvatsku voditi prema iskorjenjivanju korupcije i obnovi institucija.

NACIONAL: U javnosti se počelo spekulirati o okrupnjavanju ili čak ujedinjavanju opozicije. Bi li Most pristao na to?

SDP i Možemo! već najavljuju zajednički izlazak na izbore. No posljednje ankete pokazuju da je Most po političkoj snazi nadomak SDP-a i Možemo!. Izuzmemo li neodlučne, Most bi prema posljednjim anketama u sadašnjem trenutku osvojio između 20 i 23 mandata. To pokazuje da smo na vrhuncu političke snage. Nismo bili tako snažni ni 2015. Tada smo bili raznorodna, nekoherentna skupina iz različitih dijelova zemlje, ujedinjena u otporu lokalnim šerifima. Tada definitivno nismo imali jasnu političku budućnost jer nije moguće održati na okupu aktere koje ujedinjuje samo borba protiv korupcije, a ne i dugoročne ideološke vrijednosti. Danas je Most ideološki koherentan. Profilirali smo se na političkom spektru od centra prema desno. Što se ujedinjenja opozicije tiče, valja zapaziti nešto što možda još nije dovoljno vidljivo: da je pandemija otpočela tektonske promjene u društvu, a onda i u političkim odnosima. Utjecala je na polarizaciju i naroda i političke scene. Nakon pandemije, ništa više neće biti isto, naročito sada kada inflacija i rast cijena, koji su posljedice lockdowna, počinju uzimati danak. Oni koji su zagovarali strože mjere, a to nije bio samo HDZ nego je, nažalost, dio lijeve opozicije zagovarao čak i strože mjere, suočit će se s velikim problemima. U tome vidim priliku za Most. I zato, Most će biti predvodnik procesa izgradnje Druge Republike i odlaska HDZ-a u oporbu. Hrvatskoj je potrebna Druga Republika: obnova institucija i povratak povjerenja u institucije.

NACIONAL: Tvrdite da je pandemija temeljito promijenila odnose u društvu i u politici. Možete li podrobnije objasniti kako? Kako vidite buduće političke i društvene procese koje je otpočela kriza uzrokovana pandemijom?

Jest, promijenila ih je, jer su države i svjetski lideri uzeli sebi za pravo uskraćivati ljudska prava i slobode bez u znanosti i stvarnosti utemeljenih razloga. Neki su iskoristili epidemiju za koncentraciju moći u svojim rukama, dok su neki djelovali iz vlastitog straha kako ne bi bili optuženi da nisu poduzeli dovoljno. Most je otpočetka zagovarao razuman pristup epidemiji te smo pozivali da se odluke donose uzimajući u obzir sve segmente naših života – od utjecaja mjera na psihičko stanje nacije do utjecaja na ekonomiju. Društvo se u ovoj krizi duboko podijelilo i građani koji su bili protiv ovakvog upravljanja krizom sigurno neće više glasovati za političke opcije koje su slijedile dominantni politički i društveni narativ. Zato mislim da će ova epidemija politički koštati HDZ, ali i SDP i Možemo! koji su zagovarali još oštrije mjere.

NACIONAL: Vidite se kao predvodnici opozicije?

Da. Već sada, promatramo li ankete, Most postaje sve jači: SDP i Možemo! snažniji su od nas, ali samo ako idu zajedno. Ali događa se jedan drugi proces koji nije dovoljno zapažen: dio birača Možemo! prelazi Mostu. I to je prilika za nas, naročito sada kada se Socijaldemokrati organiziraju u stranku, a to će SDP-u nanijeti dodatnu štetu. Do izbora je još mnogo vremena, ali kockice se za Most vrlo povoljno slažu.

NACIONAL: Otimate li birače Možemo!?

Da. To već činimo. Birači Možemo!, na primjer, pomagali su nam u Zagrebu prikupljati potpise za referendum protiv stožerokracije i promjene Ustava. Na posljednjem sam prosvjedu upoznao bračni par i ljudi su mi rekli da su bili i na prosvjedu za Radio 101, i za kurikularnu reformu, i da su glasali za Možemo!, ali da neće više nikada i to zbog odnosa prema pandemiji. To je naša velika prilika, a to pokazuju i ankete koje nam nikada nisu bile sklone. Dakle, čak kad bismo samo i sačuvali ovo što imamo sada, jasno je da bez Mosta nema buduće vlade. Ali ja sam uvjeren da društveni procesi idu tako da će Most biti predvodnik opozicije i ključna snaga u promjenama u Hrvatskoj.

NACIONAL: Isključujete li suradnju s ostatkom opozicije ili ne?

Vidjet ćemo tko će biti akteri. Mnogo se toga može promijeniti. Tko bi prije nekog vremena mogao i pretpostaviti da će se Domovinski pokret, za koji se smatralo da o njemu ovisi formiranje Vlade, danas boriti za opstanak? Politička scena uvelike će se promijeniti: odnos prema pandemiji i inflacija koja nas čeka znatno će utjecati na sve odnose. Pitanje je uopće hoće li uspjeti pregovori SDP-a i Možemo!: pregovarali su o zajedničkom izlasku na izbore u Zagrebu, pa dogovor nije uspio. Svakako, ideološki smo profilirani, ali ne i ostrašćeni, u smislu da ne možemo surađivati s onima s kojima se ne slažemo. S druge strane, nećemo dopustiti umanjivanje ljudskih prava i sloboda.

Sada smo imali situaciju da je zdravlje postavljeno kao nekakav apsolutni prioritet, a veliko je pitanje koliko su epidemiološke mjere uistinu očuvale zdravlje ljudi. Evo, na primjer, prije dvije godine samo su usamljeni javni glasovi upozoravali da pretjerana dezinfekcija i nošenje maski oslabljuje imunološki sustav, a sada već i ozbiljni znanstvenici govore o “imunosnom dugu” koji ćemo plaćati zbog odnosa prema epidemiji. Potvrđuje se sve što smo od samog početka govorili, i građani će to prepoznati. Vidjet ćemo tko će biti u opoziciji, ali jasno je što je Hrvatskoj definitivno potrebno: reforma pravosuđa, izbornog sustava i ponovna izgradnja institucija. Državu ne smijemo dovoditi u pitanje, ali svakako trebamo dovesti u pitanje politiku koja HDZ gotovo izjednačava s državom. Okupirali su sve ključne institucije, pa teško možeš napredovati ako nemaš člansku iskaznicu; a ako je imaš, ne moraš brinuti, jer ćeš biti zaštićen, što se vidjelo u slučaju Gabrijele Žalac.

NACIONAL: Kažete da je Most ideološki koherentan. Moglo bi se isto tako tvrditi da je ideološki labilan: koalirali ste s HDZ-om, pregovarali sa SDP-om, a i sada govorite da ste spremni surađivati i s onima s kojima se ne slažete.

Ne mislim da je suradnja znak ideološke labilnosti. Prije pet, šest godina bili smo ideološki labilni jer, osim borbe protiv korupcije, nismo imali jasno profilirane vrijednosti. Uostalom, problem Hrvatske i jest u tome što se mora naglašavati da ste stranka koja se bori protiv korupcije. Ne bi li to morao biti samorazumljivi preduvjet svake politike? U ono smo vrijeme bili lokalni akteri bez jasne strukture i jasnog skupa vrijednosti. A što se koaliranja tiče, ne možemo mi odrediti koga će hrvatski birači izabrati. Vidjet ćemo kakav će biti sastav Sabora i s kim možemo surađivati. S nekima smo dosad već surađivali. Moj je stav da se Hrvatska s HDZ-om ne može mijenjati, kao i da su bile osuđene na propast sve opcije koje su HDZ-u osiguravale većinu. Podsjećam da je Most, bez obzira na dvije koalicije s HDZ-om, izišao iz vlade. To nikad nitko nije napravio. Jedno je Plenkovićev PR, a drugo činjenice: Most je na Vladi tražio odgovornost i nismo iskazali povjerenje ministru Mariću. To je ključna činjenica u odlasku Mosta iz Plenkovićeve vlade, a ne njegova predstava pred kamerama. Dakle, mi smo jasno pokazali što želimo u politici, bez obzira na koalicije: podizanje etičkih standarda i borba protiv korupcije. Sada smo i jasno vrijednosno profilirani: temelj Hrvatske je Domovinski rat; antitotalitarna smo stranka, stran nam je i komunizam, i fašizam, i nacizam; baštinimo sve što je vodilo demokratskoj hrvatskoj državi, a odbacujemo sve što je vodilo autoritarizmu i totalitarizmu – baštinimo dakle Domovinski rat a ne Tita i Pavelića. Svjesni smo da je većina Hrvata vezana uz općeljudske, kršćanske i obiteljske vrijednosti. Jasno smo profilirani.

NACIONAL: Iz toga što ste rekli, ja bih zaključio da ste vi antikorupcijski HDZ. Vrijednosti su vam identične.

Ne bih rekao. HDZ možda o njima priča, ali pitanje je koliko ih provodi. Devedeset posto onoga za što se zauzima Most, HDZ ne spominje ni u programu. Često se, na primjer, tvrdi da je Most populistička stranka, a kad je Vlada zamrznula cijene goriva, mi smo upozorili da to nije dobar put. I inače se malo prati što Most u Saboru radi i predlaže, ali se lijepe etikete. Mi smo, na primjer, u rujnu prvi doveli guvernera HNB-a u Sabor i otvorili temu inflacije. U siječnju naš zastupnik Troskot prvi put iznosi koliko će koštati struja, na što mu ministar Ćorić govori da lupeta i da je dežurni Mostov katastrofičar. Na kraju, obistinilo se sve što je Troskot govorio. No sve se to brzo zaboravlja, premda nitko ne dovodi u pitanje činjenicu da su Mostovi zastupnici najaktivniji u Saboru i da dominiraju u raspravama. Ali uvijek se nekako govori: da, aktivni su, dominiraju, najbolji su u dosjetkama, ali su tanki u ozbiljnoj politici. Stvarnost je itekako drugačija.

NACIONAL: Vratimo se ujedinjavanju opozicije. Ako sam dobro shvatio, spominjete postizborne koalicije, kao i vaš stranački kolega Raspudić. Jeste li otvoreni za predizborne koalicije?

Na sve smo dosadašnje izbore izlazili samostalno. Velike i raznorodne predizborne koalicije za nas nisu opcija. Često su one i varanje birača, u kojemu manje stranke prikrivaju slabost ujedinjujući se sa snažnijima. Otvoreno je tek to da bismo mogli surađivati s nekom srodnom strankom, ali ne kao manji partner u toj koaliciji nego kao lider koalicije. Ali definitivno nam je mnogo draži samostalni izlazak na izbore: “izvagat” ćemo se i vidjeti koliko vrijedimo. To se neće mijenjati.

Ostatak intrevjua možete pročitati OVDJE