Šverca se roba u tepisima, okominama, protupožarnim aparatima, pa i tortama

Šverca se roba u tepisima, okominama, protupožarnim aparatima, pa i tortama

Dosjetljivosti krijumčara nema granica, nema u što se ne skriva švercana roba, čak i u tepih. Tako je zbog krijumčarenja cigareta i rakije 58-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine osuđen na osam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine. Općinski sud u Vinkovcima nepravomoćno ga je osudio jer je 12. prosinca prošle godine u 1 sat na graničnom prijelazu Bajakovo kao putnik u autobusu makedonskih registracija pokušao u Hrvatsku ući sa 69 šteka cigareta i deset litara rakije – umotanih i zalijepljenih u tepih u prtljažniku. Javlja GLAS SLAVONIJE

U istražnom zatvoru završio je 27-godišnji državljanin Srbije koji je 14. veljače u 8.20 na graničnom prijelazu Ilok kao vozač kamiona s prikolicom u metalnom transportnom kontejneru u prikolici u dvije kartonske kutije prevozio 200.000 tableta od deset miligrama koje sadržavaju psihotropnu tvar zolpidem, koja je na popisu droga. Na istom graničnom prijelazu u noćnim satima 29. siječnja srpski je vozač pokušao u kamionu prevesti 10.080 kilograma duhanske melase za vodene lule raznih vrsta, skrivenih među okominama kukuruza. Carinici nisu mogli ući u kamion da bi ga pregledali jer su okomine bile rasute, ali su kamion s prikolicom odvezli na Bajakovo i pregledali ga rendgenom.

– Ovo je još jedan u nizu uspjeha upotrebe najsuvremenije tehnologije i RTG uređaja koji je Carinska uprava nabavila nepovratnim sredstvima iz fondova Europske unije – Programa HERCULE III 2014-2020, čija je vrijednost 14 milijuna kuna – kazali su iz hrvatske carine.

No krijumčarena roba skriva se na sva moguća mjesta u vozilima. Tako je 50-godišnjak iz Sjeverne Makedonije u kamion koji je vozio u lipnju 2020. posakrivao cigarete u blatobrane vozila, unutrašnjost kabine i u svoju prtljagu. Ispod spojlera na kabini kamiona pronađeno je 64,5 litara domaće rakije, a pronađeno je i 7,75 kilograma svježeg sira. Na slavonskim graničnim prijelazima bilo je i bizarnijih pokušaja švercanja, a jedan takav slučaj otkriven je 2019. na graničnom prijelazu Bajakovo, kada su u kutijama umjesto štrudle te keksa Plazma i Genoisa pronađene – cigarete.

Na istom graničnom prijelazu u veljači 2016. carinici su zaustavili automobil makedonskih registracija kojim je upravljao bugarski državljanin. U automobilu su bile dvije dječje torte, no carinici nisu nasjeli na to. Naime, ispod krema torti bilo je deset šteka cigareta. Kutije cigareta bile su lijepo složene u četiri reda u tortama i u jedan s vanjske strane te uredno premazane kremom. Kako bi odvukli pozornost carinika, na gornjoj strani torti bili su motivi dječjih junaka Zekoslava Mrkve i Bumba klauna!

Na graničnom prijelazu Slavonski Brod državljanin BiH kao vozač autobusa slovenskih registracija pokušao je u Hrvatsku unijeti cigarete i paketiće lijekova za liječenje erektilne disfunkcije, a sakrio ih je u tri protupožarna aparata raspoređena u autobusu.

Sandra Lacić Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA