Što to znači konkretno? -Uspješno produžen rok za obnovu zbog potresa

Što to znači konkretno? -Uspješno produžen rok za obnovu zbog potresa

Temom se bavi GLAS SLAVONIJE

Premijer Plenković: Sada je potrebno intenzivirati sanaciju šteta

Hrvatska će moći koristiti sredstva za sanaciju štete od potresa u Zagrebu iz Europskog fonda solidarnosti sve do lipnja 2023., godinu duže od predviđenih 18 mjeseci, objavili su premijer Andrej Plenković i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen nakon sastanka u Bruxellesu.

“Komisija će odobriti korištenje sredstava EUSF za sanaciju šteta od potresa u Zagrebu do lipnja 2023., što je usklađeno s razdobljem za korištenje alokacije zbog potresa na Banovini uslijed progresivne štete”, objavio je Plenković na Twitteru. Sličnu poruku poslala je i von der Leyen. “Drago mi je što sam se susrela s premijerom Plenkovićem. Razgovarali smo o radovima u obnovi uz potporu EU-a nakon potresa u Zagrebu i Petrinji. S obzirom na izvanredne okolnosti, Komisija će povoljno gledati na zahtjev da se uskladi korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti do lipnja 2023.”, navela je predsjednica EK-a.

Hrvatska je za sanaciju štete od potresa u Zagrebu dobila 683,7 milijuna eura, koji su se, prema uredbi o Europskom fondu solidarnosti, mogli koristiti do lipnja ove godine, a sada je to produženo za godinu dana. “Cijenimo što je Komisija uvažila specifičnu situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi nakon dva razorna potresa”, dodao je Plenković.

Premijer je poslije objasnio kako su do produženja roka za korištenje sredstava za obnovu doveli pozicija Hrvatske, njezin utjecaj i reputacija, kvalitetni odnosi s Komisijom te objektivne okolnosti zbog kojih dio sredstava iz Europskog fonda solidarnosti ne bi bio potrošen u kratkom roku. “Rješenje se uvijek nađe kada ima dobre volje i dobre argumentacije”, istaknuo je Plenković. “Uspjeli smo bez obzira na to što je bilo puno nevjernih Toma koji su tvrdili da se rokovi ne mogu produžiti. Međutim, mi ovdje imamo poziciju, utjecaj i kvalitetne odnose te objektivne razloge koji su nas doveli u situaciju da dio sredstava u ovako kratkom roku možda ne bismo potrošili… Ovo nije nikakvo likovanje, nego poruka da radimo za Hrvatsku, za ubrzanu obnovu i da želimo učiniti maksimalne napore da taj posao ide brže”, rekao je Plenković. Istaknuo je da je sada, kada je uklonjen pritisak kratkih rokova, potrebno intenzivirati rad na obnovi. “To podrazumijeva intenziviranje rada i ministra Darka Horvata, koji je nadležan za obnovu, tu osobito mislim i na ministra Vilija Beroša, na zdravstveni sustav, na obrazovni, za koji je zadužen ministar Radovan Fuchs, na baštinu i institucije koje vodi ministrica Nina Obuljen Koržinek. Velika je odgovornost i Grada Zagreba i svih drugih resora. Sada imamo dovoljno vremena i sredstva će se, siguran sam, iskoristiti, i ova za Zagreb i ova za Banovinu”, rekao je Plenković. Objasnio je da je hrvatska argumentacija naišla na razumijevanje Europske komisije, a to je da su se u manje od godinu dana dogodila dva velika potresa na mjestima koja su blizu, pa je drugi potres na Banovini prouzročio progresivne štete u Zagrebu, koji je prethodno bio pogođen potresom, a sve to u kontekstu pandemije.

Dijana Pavlović Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA