Preko Real grupe država u 2 godine potrošila 31,5 mil. kuna

Preko Real grupe država u 2 godine potrošila 31,5 mil. kuna

Najveća medijska agencija u RH za usluge promidžbe i informiranja samo od Hrvatske lutrije dobila je 22,1 milijuna kuna, navodi se u Gongovom istraživanju 

Piše: Saša Paparella objavljuje web portal ZAGREBI HR

Središnja država i državne tvrtke su se tijekom 2020. i 2021. za usluge promidžbe i informiranja najviše koristile uslugama agencije Real grupa, preko koje je, preko dosad prikupljenih podataka, transferirano barem 31,5 milijuna kuna. 

Do tih se podataka došlo skupljanjem podataka o sklopljenim ugovorima i to korištenjem prava na pristup informacijama preko Gongove platforme Imampravoznati. Drugi izvor podataka bio je registar ugovora o javnoj nabavi. 

I King ICT dobio milijun za promidžbu

Real grupi, brzorastućoj agenciji koju vodi Krešimir-Renzo Prosoli, najviše je državnog novca – 22,1 milijun kuna, došlo iz Hrvatske lutrije. 

Iako ne toliko poznata u javnosti, Real grupa završila je 2020. s prihodom većim od 340 milijuna kuna i s 23,8 milijuna kuna neto dobiti.

Drugi na Gongovoj ljestvici su Akter-public i Akter public grupa s ukupno 12,8 milijuna kuna, uglavnom dobivenih od Hrvatske lutrije i Ministarstva poljoprivrede. 

Treća je All market media sa 7,6 milijuna kuna. Na četvrtom je mjestu Presscut (5,9 milijuna kuna), slijedi Printshop (3,3 milijuna), te Četiri film (2,9 milijuna), od čega na HŽ Putnički prijevoz otpada dva milijuna kuna.

Preko Millenium promociju prošlo je 2,8 milijuna državnih kuna, od čega je 1,7 mil. došlo iz agencije HAMAG-BICRO. Od poznatijih imena, tu je državni AKD (2,3 milijuna) i Kinc ICT (skoro milijun kuna).

Što se portala i nacionalnih televizija tiče, preko HRT je za promidžbu i informiranje potrošeno 6,1 milijun kuna, preko Hanza media 4,8 milijuna, a slijede RTL sa 3,7 milijuna kuna, Večernji list sa 3,4 milijuna, Nova TV sa 3,3 milijuna, Novi list sa 1,3 milijuna, slijede 24 sata, Glas Slavonije, Nacional…

Od radija (bez HRT-a) najviše su dobili Narodni radio (700.000 kn), Antena (589.000 kn), Otvoreni radio (470.000 kn), Radio Dalmacija (420.000 kn), te Laganini FM, Radio Kaj, Extra FM, Enter, Gold FM.

Od lokalnih TV postaja, Osječka TV dobila je 893.000 kuna, Net 620.000 kn, a slijede VTV, Televizija Slavonije i Baranje te Z1. 

Državno oglašavanje pogoduje cenzuri 

“U vremenima kad se tradicionalni mediji suočavaju s ozbiljnim problemima u poslovanju uzrokovanima ne samo posljednjom ekonomskom krizom već i novim tehnologijama koje mijenjaju način konzumacije medijskog sadržaja, svaka je podrška produkciji sadržaja po uzusima novinarskog etičkog kodeksa potrebna i dobro došla”, rekla nam je Melisa Skender iz Gonga. 

Ipak, nedostatak jasnih pravila i nadzor nad njihovom provedbom dovodi do opasnosti da državno oglašavanje postane moćnim alatom za favoriziranje pojedinih medija pri dodjeli javnih sredstava, što pogoduje cenzuri u redakcijama i stvara nekritički nastrojene medije spremne raditi u interesu ‘naručitelja’, naglašava naša sugovornica.

“Posebno su problematične državne tvrtke koje, pokazalo je Gongovo pilot istraživanje, najviše ulažu u usluge pojedinih medija. Kojih medija i u kakve usluge, ne znamo, jer se podaci skrivaju kao poslovna tajna.

Zato smo u suradnji s HND-om i Sindikatom novinara Hrvatske iz riznice izvukli troškove informiranje i promidžbe središnje države, a tijekom vikend hackathona na Danima otvorenih podataka 5. i 6. ožujka radit ćemo na preglednoj i pretraživoj bazi podataka o troškovima promidžbe i informiranja središnje države, lokalnih vlasti i javnih tvrtki u 2020. i 2021. godini”, najavila je Melisa Skender. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA