Poznati analitičar na HRT-u nagazio Milanovića: On ne može nadrasti sebe da ne bude zavidan, Plenkovićev uspjeh mu je najveća crvena krpa

Poznati analitičar na HRT-u nagazio Milanovića: On ne može nadrasti sebe da ne bude zavidan, Plenkovićev uspjeh mu je najveća crvena krpa

U HRT-ovoj emisiji “U mreži Prvog” političke aktualnosti komentirali su politolog Pero Maldini i politički analitičar Krešimir Macan. Javlja ZAGREB INFO

Produljenje roka za obnovu je velika Plenkovićeva pobjeda

Produljenje roka za obnovu, Macan je ocijenio kao veliku pobjedu premijera Andreja Plenkovića. Podsjetimo, dogovor je postignut na sastanku hrvatskoj premijera i čelnice Europske komisije Ursule von der Leyen. Umjesto do sredine lipnja, potresom pogođena područja imaju rok dulji za godinu dana.

“Prije mjesec dana, da ste čitali novine, ispalo bi da smo izgubili milijarde. Činilo se da možda nije više toliko dobrodošao u Bruxelles, ali se pokazalo da ima bitnu poziciju u Europskoj uniji i da se može izboriti za Hrvatsku. Kad su se dijelila COVID sredstva, tada smo izvukli najviše, tad smo i predsjedali”, ističe Macan i dodaje da smo u slučaju dvostrukog potresa dobili produljenje.

“Možemo li zamisliti, kad je bio Milanović premijer i kad je sjedio na rubovima stolova, a Angela Merkel nije htjela s njim razgovarati, i sada kada imamo Plenkovića koji ima ovu poziciju u Bruxellesu?”, dodao je i istaknuo da se radio o osobnom uspjehu premijera.

Mostov zahtjev za smjenu ministra Damira Horvata, komentirao je Maldini koji smatra da je u njegovom slučaju došlo do zaostajanja za dinamikom koja bi trebala postojati kod procesa obnove. Ističe da bi oporba trebala ponuditi neke alternativne prijedloge ako želi djelovati na takav način.

Vlada izgleda stabilno

“Čini se da je kod oporbe predvođene Mostom postao običaj traženja ostavke kod bilo kakvog nezadovoljstva i upravo kao supstitucija njihove nesposobnosti da generiraju bilo kakve druge prijedloge. To se ponavlja još iz prethodnih mandata”, objašnjava Maldini.

Macan smatra da nema dugoročnog razmišljanja kod oporbe i da u Vladi nema krize.

“Imamo paket mjera kojeg su svi pozdravili i Vlada izgleda stabilno. Ako netko od ministara bude smijenjen, otići će zbog optužbi, istraga ili zbog velike pogreške u radu”, poručio je Macan.

Kao najjaču oporbu Maldini navodi predsjednika Zorana Milanovića, ali ističe da on zlorabi instituciju predsjednika i da svoje osobne probleme pokušava prikazati kao nacionalne. Ističe da Milanović svojim izjavama nanosi štetu u međunarodnim zajednicama.

Ponašanje Milanovića? To je kao da djetetu date opasnu igračku

“Devalvirajući instituciju predsjednika podriva sve druge institucije gdje imamo ionako spušteno povjerenje građana u institucije. To je jedno destruktivno djelovanje. Potrebno je harmoniziranje institucija vlasti i usklađivanje njegovog djelovanja i da bude faktor stabilnosti, a ne opstrukcije”, ističe Mladini.

Macan kaže da Milanović ne može nadrasti sebe da ne bude zavidan drugoj osobi na uspjehu.

“On ne može dijeliti uspjeh druge osobe. Njemu je jučerašnji Plenkovićev uspjeh u Bruxellesu najveća crvena krpa. To su neke osobne frustracije koje bi na toj funkciji trebalo staviti sa strane i staviti se u funkciju države. Zadovoljan sam s pričom oko Vrhovnog suda, ne na način kako je izvedena, nego da je dobio novu osobu na čelu Vrhovnog suda i pokrenuo priču o pravosuđu”, kaže Macan i dodaje da Milanović očigledno ima za cilj zagorčati ili skratiti mandat Plenkoviću.

Politički analitičar kaže da je na početku mandata bilo drugačije, odnosno da je Milanović nastojao poštovati funkciju predsjednika. Maldini kaže kako predsjednik traži meke točke za napad.

“To je poriv koji je jači od njega. Pritom ne gleda kolika je cijena. To je kao da djetetu date opasnu igračku”, zaključio je Mladini.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA