Zeleno svjetlo za vozačke dozvole i starijima od 80 godina

Zeleno svjetlo za vozačke dozvole i starijima od 80 godina

Primjerice, u Njemačkoj vozačka dozvola vrijedi neograničeno, odnosno dok liječnik ne prijavi promjenu zdravstvenoga stanja

Prometna nesreća u Labinu od prije dva tjedna ne bi izazvala veliku pozornost da za upravljačem osobnog automobila nije sjedio 98-godišnjak! Pješak kojeg je udario star je 81 godinu i sreća je u nesreći da sve nije završilo s katastrofalnim posljedicama. Pa, ipak, rijetko tko nije na društvenim mrežama prokomentirao onu: “Tko mu dade vozačku u tim godinama?” Javlja GLAS SLAVONIJE

Lete i u 95. godini

Zakon – odgovorio bi dr. med. spec. medicine rada i sporta Ilija Ćelebić, koji ističe da gornja dobna granica za izdavanje vozačkih dozvola prema pravilnicima ne postoji. Pa iako bi zakonodavac, kaže dr. Ćelebić, možda i želio ograničiti dob, to ne može učiniti jer mora poštovati standarde i propise Europske unije.

– Recimo, u Njemačkoj nakon što dobijete vozačku, ona vrijedi neograničeno, odnosno dok odabrani liječnik ne prijavi promjenu zdravstvenoga stanja i tek tada se odlazi na izvanredni zdravstveni pregled. U nas je najkraće razdoblje za izdavanje vozačke dozvole, bilo da je u pitanju vozač amater ili profesionalac, godina dana, a onaj tko je sposoban za vozačku dozvolu, dobiva je na deset godina. Ako u međuvremenu nije uneseno nekakvo ograničenje, tada u MUP-u dobijete produženje vozačke dozvole bez odlaska specijalistu medicine rada – pojašnjava dr. Ćelebić, opravdajući tako brojne vozače automobila koji i u poznim godinama još uvijek ne ispuštaju upravljač iz ruku.

Štoviše, kaže kako je prilikom jedne edukacije za zrakoplovstvo prikazan američki pilot koji je u 95. godini života više nego uspješno letio u sportskom zrakoplovu! Teško je, smatra, jasno odrediti dobnu granicu i ona može biti tek njegovo ili nečije tuđe mišljenje, no ne i zakonom propisano pravilo. Naravno, pri pregledu starijih osoba, navodi dr. Ćelebić, treba biti oprezan, odnosno temeljito pregledati osobu i eventualno joj izdati vozačku dozvolu na kraće razdoblje. No i ta “medalja”, dodaje, ima dvije strane.

Mladi su opasniji

– Da nekom 75-godišnjaku izdam vozačku dozvolu na godinu dana, on mi može reći da je negdje dalje neki njegov godišnjak dobio ograničenje na deset godina. Naravno, rok može biti i kraći od godine dana ako je netko privremeno nesposoban za upravljane vozilom, no ako nema nesposobnosti, ja ga ne smijem ograničiti na kraće od godinu dana – dodaje dr. Ćelebić, u čijoj su se ordinaciji medicine rada nerijetko nalazili i stariji od 80 godina. On ih, kako kaže, ne gleda prema godištima, nego sposobnostima i upozorava na statističke pokazatelje kako prometne nesreće s katastrofalnim posljedicama nerijetko izazivaju vrlo mladi vozači.

– Budimo realni i recimo da bismo i sami imali drukčiju perspektivu i, kad bismo doživjeli te godine, razmišljali bismo na drukčiji način nego što razmišljaju osobe koje smatraju da starijima nije mjesto za upravljačem – dodao je dr. Ćelebić pa stoga, kad sljedeći put vidimo osobu treće životne dobi, odnosno osobu koja je starija od one kojoj bismo kao laici dali vozačku, valja se podsjetiti na zakonske propise.

Marija Mihelić Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA